Βιβλίο
Το σύντομο καλoκαίρι της αναρχίας
Η ζωή και ο θάνατος του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι

Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ
Μετάφραση: Σπύρος Μοσκόβου
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
2019
σ. 422
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1761-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Der kurze Sommer der Anarchie
Ξένη Λογοτεχνία
Σημειώσεις: Περιέχει φωτογραφικό ένθετο.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-11-2019)
Περίληψη:

"Όταν κάποιος πήγαινε επίσκεψη σπίτι του, εκείνος φορούσε συχνά ποδιά επειδή καθάριζε εκείνη τη στιγμή πατάτες. Η γυναίκα του δούλευε. Δεν τον πείραζε καθόλου· δεν είχε τη μανία του ανδρισμού και δεν ένιωθε ότι οι δουλειές του σπιτιού πλήγωναν τον εγωισμό του. Την άλλη μέρα έπαιρνε το πιστόλι κι έβγαινε στον δρόμο για να τα βάλει με έναν κόσμο κοινωνικής καταστολής. Το έκανε με τον ίδιο φυσικό τρόπο, όπως την προηγουμένη το βράδυ είχε αλλάξει πάνες στην κορούλα του, την Κολέτ."

Το κλασικό πια έργο του Χανς-Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ "Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας" είναι ένα κολάζ μαρτυριών για τη ζωή και τον θάνατο του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, του ηγέτη των αναρχικών και ήρωα της Ισπανικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας μοντάρει σε ένα βιογραφικό μωσαϊκό αναμνήσεις φίλων, συγγενών και συντρόφων, ανέκδοτα, ρεπορτάζ, ομιλίες, συνεντεύξεις, επιστολές, φέιγ βολάν, αποσπάσματα εφημερίδων και προπαγανδιστικά φυλλάδια. Ανάμεσά τους ενθέτει οκτώ δικές του παρεμβάσεις για τον ισπανικό αναρχισμό και το ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο της εποχής, της δεκαετίας του '30, που σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού.

Ο Ισπανός μηχανικός Ντουρούτι οργάνωνε απεργίες και απαγωγές δικαστικών, λήστευε τράπεζες, έβαζε βόμβες, έστηνε οδοφράγματα και αφοσιώθηκε με το εθελοντικό τάγμα του στον αγώνα κατά του στρατηγού Φράνκο. Φυλακίστηκε και κατέφυγε επανειλημμένα στην εξορία. Ηλέκτριζε τα πλήθη και αφιέρωσε ανεπιφύλακτα τη ζωή του στις ιδέες του. Η ζωή και η δράση του δεν έτυχαν ποτέ εξαντλητικής ιστορικής έρευνας. Ακόμα και για τον αιφνίδιο θάνατό του υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

Στο πολυσυζητημένο ερώτημα αν το έργο αυτό του Εντσενσμπέργκερ είναι μυθιστόρημα ή ντοκουμέντο έδωσε μια απάντηση ο βιβλιοκριτικός της εφημερίδας Frankfurter Rundschau: "Το βιβλίο αυτό είναι πιο πλούσιο σε περιεχόμενο και πιο συναρπαστικό στην ανάγνωση από τα έργα που κυκλοφορούν σήμερα ως "μυθιστορήματα" στην αγορά".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΤο σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας"Documento"2/9/2023
Μαρία ΣφυρόεραΤο σύντομο καλoκαίρι της αναρχίαςhttps://www.ert.gr14/11/2020
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο σύντομο καλoκαίρι της αναρχίας"Εστία"7/3/2020
Καρολίνα ΜέρμηγκαΌταν νικούσαν οι αναρχικοί"The Books' Journal"107Μάρτιος 2020
Γιάννης ΑντωνιάδηςΤο σύντομο καλoκαίρι της αναρχίαςhttps://www.bookfeed.gr14/2/2020
Εύη ΜαλλιαρούΈνας ουτοπιστής που «έφυγε» νωρίς"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"19/1/2020
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΟι σκελετοί τής Αναρχίας"Εφημερίδα των Συντακτών"11/1/2020