Βιβλίο
Ποιήματα

Gottfried Benn
Μετάφραση: Κώστας Κουτσουρέλης
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
2019
σ. 305
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-2070-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή, επίμετρο: Κώστας Κουτσουρέλης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-12-2019)
Περίληψη:

Ποιον θεωρούν οι Γερμανοί ως τον σημαντικότερο ποιητή τους για τον 20όν αιώνα; Μήπως τον Μπρεχτ, τον Ρίλκε ή τον Τσελάν; Όχι, τον Γκόττφρηντ Μπεν ψήφισαν πρώτο, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, σε έρευνα που συμμετείχαν οι πιο γνωστοί ποιητές και κριτικοί της Γερμανίας.

Με χαρά σας παρουσιάζουμε την πρώτη ανθολογία ποιημάτων του Γκόττφρηντ Μπεν στα ελληνικά, σε εξαιρετική μετάφραση, εισαγωγή και επίμετρο του Κώστα Κουτσουρέλη.

Πρωταγωνιστής του εξπρεσσιονιστικού κινήματος, φυσιογνωμία μαγνητική για τους συγχρόνους του αλλά και άνθρωπος πολωτικός και αμφιλεγόμενος, ο Γκόττφρηντ Μπεν γεννήθηκε στην επαρχία του Βρανδεμβούργου το 1886. Κρίσιμη διαμορφωτική εμπειρία ήταν για κείνον ο προτεσταντικός περίγυρος όπου μεγάλωσε, ως γιος και εγγονός λουθηρανού πάστορα. Επίσης, οι ιατρικές του σπουδές και το επάγγελμα του δερματολόγου-αφροδισιολόγου που άσκησε επί δεκαετίες.

Η πρώτη του συλλογή το 1912 -το "Νεκροτομείο", μια πλακέτα με εννέα ποιήματα όλα κι όλα- έμελλε να αποδεχθεί από τα σημαντικότερα ντεμπούτα και, συγχρόνως, τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της λογοτεχνικής ιστορίας. Στο απόγειο της δημιουργικότητάς του θα φτάσει μεταπολεμικά, όταν με τα ποιήματά του θα μιλήσει για τον ηθικό και ψυχικό κατακερματισμό του καιρού του. Πέθανε το 1956 στο Βερολίνο, την πόλη όπου πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του και μνημείωσε στους στίχους του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές της γλώσσας του και του 20ού αιώνα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: