Βιβλίο
Η ανάμνηση του χώρου
Γιατί η γειτονιά της παιδικής μας ηλικίας μας φαίνεται, τώρα που μεγαλώσαμε, εξαιρετικά μικρή;

Ιωάννης Θ. Ευδοκιμίδης
Αθήνα
Παρισιάνου Α.Ε.
2019
σ. 170
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-583-471-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-12-2019)
Περίληψη:

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας υφιστάμεθα μια σειρά από αλλαγές, τόσο εξωτερικά και εμφανισιακά όσο και σε επίπεδο ιδεών, πεποιθήσεων, κοσμοθεωρίας και οπτικής για το περιβάλλον.

Το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Ευδοκιμίδη "Η ανάμνηση του χώρου" εξετάζει αυτήν ακριβώς τη διαφορά που διαπιστώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους χώρους που γνωρίσαμε ως παιδιά, συνειδητοποιώντας πως ο χώρος είχε καταγραφεί στον παιδικό μας εγκέφαλο πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Με βάση το γεγονός ότι ο χώρος εκτός από φυσικό μέγεθος είναι και αντικείμενο της μνήμης και των βιωμάτων μας, ο συγγραφέας εξηγεί τους μηχανισμούς του εγκεφάλου στους οποίους οφείλονται οι διαφορές που διαπιστώνουμε ως ενήλικοι σε σχέση με την αντίληψη που είχαμε για τον χώρο του παρελθόντος, παραπέμποντας μάλιστα σε πληθώρα άρθρων και βιβλίων με σχετική θεματολογία.
Σε αυτήν την ιδιαίτερα καλαίσθητη και περιεκτική έκδοση, που δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς, θα βρείτε απαντήσεις σε κάτι που όλοι διαπιστώνουμε αλλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με επιστημονικό τρόπο, αποκτώντας μια πλήρη εικόνα για το τι είναι ο χώρος και πώς λειτουργεί στον εγκέφαλό μας και στη μνήμη μας στο πέρασμα των χρόνων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ανδρέας Κ. ΠαπανικολάουΗ ανάμνηση του χώρουΠεριοδικό "Σύναψις"58Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020
Κώστας ΠόταγαςΓιατί η γειτονιά της παιδικής μας ηλικίας μας φαίνεται, πια, εξαιρετικά μικρή;www.oanagnostis.gr14/10/2020