Βιβλίο
Λεσβιακό ημερολόγιο 2020
Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς
Παναγιώτης Σκορδάς
Ανθούλα Δανιήλ
Αχιλλέας Θεοφίλου
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Γιάννης Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης
Ιωάννης - Ανδρέας Γ. Βλάχος
Κώστας Μίσσιος
Στρατής Μολίνος
Γιάννης Κωνσταντέλλης
κ.ά.
Μυτιλήνη
Μύθος
2019
σ. 416
ISBN: 978-618-84473-2-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-12-2019)
Περίληψη:

Tο "Λεσβιακό Ημερολόγιο . Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός" του Παναγιώτη Σκορδά ξεκίνησε το 2011 και με τον παρόντα τόμο κλείνει μια δεκαετία, με δέκα εκδόσεις, πάνω από 4.000 σελίδες και πάνω από 400 εργασίες για τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό της Λέσβου, το παρελθόν αλλά και το παρόν του νησιού.

Το Λ.Η 2020 κοσμεί στο εξώφυλλο ένας πίνακας της Καίτης Μεσσηνέζη. Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο έργο της πολύ γνωστής εικαστικού βρίσκουμε στις μέσα σελίδες με τον τίτλο "Η Λέσβος της Καίτης Μεσσηνέζη". Γράφουν για αυτήν η Αθηνά Σχινά και η Ελένη Σαραντίτη και παρουσιάζεται το σύνολο του έργου της: ακουαρέλες, ελαιογραφίες, μεικτή τεχνική, "συνομιλία με την πέτρα".

Ακολουθεί αφιέρωμα στον διακεκριμένο Μολυβιάτη πανεπιστημιακό και συνταγματολόγο Σταύρο Τσακυράκη για τη ζωή και το έργο του οποίου γράφει ο Γιάννης Καλογήρου. Ο Παναγιώτης Σκορδάς παρουσιάζει και σχολιάζει την εργογραφία της λαογράφου Μαρίας Αναγνωστοπούλου.

Η ύλη του ημερολογίου μοιράζεται σε 13 ενότητες και γράφουν 43 συνεργάτες. Ανάμεσά τους η Ανθούλα Δανιήλ, ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο Γιάννης Γιαννέλλης -Θεοδοσιάδης, Ιωάννης-Ανδρέας Βλάχος, ο Κώστας Μίσσιος, ο Στρατής Μολίνος, Γιάννης Κωνσταντέλλης, κ.ά.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: