Βιβλίο
Οι γεωστρατηγικές αλλαγές στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις τους

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Στέργιος Μπαμπανάσης
Επιμέλεια: Αθανάσιος Γ. Πλατιάς
Επιμέλεια: Γιάννης Σεϊμένης
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
2019
σ. 140
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-3577-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.54€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-01-2020)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του Επιστημονικού Συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Αθήνα τις 7 Ιουνίου 2018. Το θέμα είναι επίκαιρο λόγω κυρίως των αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων των μεσογειακών χωρών, των νέων συγκρούσεων και πολέμων και της ανακάλυψης νέων σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Αναλύονται τα βασικά δεδομένα και οι ροπές ανάπτυξης της Μεσογείου, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων και τα προβλήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο, οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις των κρατών και τα προβλήματα της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, της Υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Εξετάζονται οι επιπτώσεις των γεωστρατηγικών αλλαγών στην ενέργεια και τους αγωγούς φυσικού αερίου, στη μετανάστευση, στο περιβάλλον, στον τουρισμό της Μεσογείου και σε άλλους τομείς.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται διάφορες απόψεις και προτάσεις για τα επίμαχα προβλήματα των γεωστρατηγικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους καθώς και για τη στρατηγική των μεσογειακών χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής της Ελλάδας στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Η νέα στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να παίρνει υπόψη τις αλλαγές του συσχετισμού των πληθυσμιακών, οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της Μεσογείου, να στηρίζεται στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις, και να επιδιώκει τη λύση των επίμαχων προβλημάτων με διαπραγματεύσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟι γεωστρατηγικές αλλαγές στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις τους"Εστία"21/3/2020