Βιβλίο
Χριστιανισμός και σοσιαλισμός

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Μετάφραση: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
Αθήνα
Εκδόσεις s@mizdat
2020
σ. 80
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5220-38-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Ρωσική Σκέψη
Σημειώσεις: Εισαγωγικό σημείωμα: Τατιάνα Κασάτκινα. Επίμετρο: Νικολάι Λόσσκι.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-02-2020)
Περίληψη:

Το μικρό αυτό βιβλίο περιλαμβάνει μερικά σημαντικά, αν και όχι ιδιαιτέρως γνωστά, κείμενα του Ρώσου συγγραφέα και στοχαστή Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, τα οποία διαπραγματεύονται το ζήτημα των σχέσεων του Χριστιανισμού και του Σοσιαλισμού, θέμα το οποίο τον απασχολούσε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η μετάφραση και έκδοσή της γίνεται με βασικό κριτήριο τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας με τις σκέψεις του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και επιμελούς σχολιαστή των κοινωνικών φαινομένων της εποχής του.

Μέσα από τις σελίδες που ακολουθούν ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αγωνία του Ρώσου συγγραφέα για τις διαρκώς εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, αλλά και τη δική του προσέγγιση ως προς το ζήτημα της κοινωνικής οργάνωσης, η οποία θα είναι σε θέση να τις αμβλύνει και να αποφεύγει τις εντάσεις και συγκρούσεις.

Η έκδοση αυτή, ίσως, συμβάλλει και στη διευκρίνιση ορισμένων παρεξηγήσεων σχετικά με τις θέσεις του Ντοστογιέφσκι απέναντι στον Χριστιανισμό και τον Σοσιαλισμό, παρεξηγήσεις που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να διαδοθούν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, όταν διάφορες πλευρές υπερτόνιζαν ή αποσιωπούσαν, για δικούς της λόγους η καθεμιά, τις αυθεντικές σκέψεις του Ρώσου συγγραφέα.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εκτενές εισαγωγικό σημείωμα της Τατιάνας Κασάτκινα, επιφανούς μελετητή του έργου του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι και διευθύντριας του τμήματος που ασχολείται με το έργο του στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας "Μαξίμ Γκόρκι" της Μόσχας και ως επίμετρο το κείμενο του Νικολάι Λόσσκι "Ο σοσιαλισμός του Ντοστογιέφσκι" με το οποίο ολοκληρώνεται το θαυμάσιο βιβλίο του "Η κοσμοαντίληψη του Ντοστογιέφσκι", το οποίο ίσως γίνει κάποτε κτήμα του Έλληνα αναγνώστη.