Βιβλίο
Ελλάδα - Τουρκία. Η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών
Ενάντια στους "άξονες" και την απειλή του πολέμου

Συλλογικό έργο
Ντίνος Αγιομαμίτης
Πάνος Γκαργκάνας
Αργυρή Ερωτοκρίτου
Σωτήρης Κοντογιάννης
Νίκος Λούντος
Ρόνι Μαργκόλις
Λέανδρος Μπόλαρης
Μαρία Στύλλου
Επιμέλεια: Κώστας Πίττας
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
2020
σ. 204
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5277-18-5
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-02-2020)
Περίληψη:

Τα επεισόδια της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξημένη συχνότητα. Κι αν σε προηγούμενες φάσεις ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός εντοπιζόταν στο Αιγαίο, πλέον το πεδίο του έχει διευρυνθεί από τη βόρεια Αφρική -τη Λιβύη- μέχρι όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου περιλαμβάνει μια σειρά κείμενα που εξηγούν τις αιτίες και τις στροφές αυτού του επικίνδυνου ανταγωνισμού. Είναι κείμενα πολύτιμα γιατί προσφέρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννάει η νέα κρίση: ποιες είναι οι αιτίες της, ποιοι είναι οι παράγοντες που τη τροφοδοτούν και βέβαια ποια είναι η απάντηση που πρέπει να δώσει η Αριστερά, πώς μπορούμε να σταματήσουμε την απειλή του πολέμου.

To κόκκινο νήμα της ανάλυσης που διατρέχει τα κείμενα αυτού του βιβλίου, αντιμετωπίζει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό σαν αντιδραστικό και από τις δυο πλευρές, σαν ανταγωνισμό ανάμεσα σε δυο άρχουσες τάξεις που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την αποσταθεροποίηση σε όλη την περιοχή.

Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά έχουν μια ολόκληρη ιστορία αγώνων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία και την Κύπρο. Έχουμε κοινούς εχθρούς και κοινούς αγώνες. Αυτή η προοπτική γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη σήμερα, όταν σε όλη τη Μέση Ανατολή φουντώνουν τα κινήματα και οι εξεγέρσεις. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη που μπορεί να σταματήσει τα πολεμικά σχέδια των αρχουσών τάξεων και των ιμπεριαλιστών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λέανδρος ΜπόλαρηςΚόντρα στο εθνικιστικό παραλήρημα"Εφημερίδα των Συντακτών"13/3/2020
Λίλιαν ΜπουρίτηΕλλάδα - Τουρκία. Η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμώνΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"139Μάρτιος-Απρίλιος 2020
Γιώργος ΡάγκοςΑντίδοτο στην πατριδοκαπηλεία"Εργατική αλληλεγγύη"18/2/2020