Βιβλίο
Στην Αθήνα κάποτε
Διαφορές και ομοιότητες

Μαρικαίτη Καμβασινού
Αθήνα
Οδός Πανός - Σιγαρέτα
2020
σ. 280
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-477-408-1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-02-2020)
Περίληψη:

Η μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας και η ιστορία αυτής της χώρας μέσα από τα παράλληλα γεγονότα που επιτυχώς καταγράφονται.


Η ερωτική ένωση δύο νέων στην Αθήνα του 1875, οδήγησε, με τις απρόσμενες συνέπειές της, σ' ένα βεβιασμένο και τραυματικό γάμο. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι διάφορες συγκυρίες και ο τυφλός εγωισμός κατέστρεψαν τα μεταξύ τους αισθήματα, όσο κι αν στο κύλισμα του χρόνου απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Μέσα από την αφήγηση της πορείας αυτής της εξαμελούς μεσοαστικής οικογένειας προβάλλεται ως το 1946 η γυναικεία μοίρα και νοοτροπία εκείνων των εποχών, καθώς και οι επιδιώξεις, τα λάθη, τα πάθη, οι ουτοπίες και οι ελπίδες όλων των μελών της.
Ο έρωτας και η αγάπη εισβάλουν ξανά στην ώριμη πια ζωή των δύο πρωταγωνιστών, αλλάζοντας όχι μόνο τον ψυχισμό τους, τις συμπεριφορές τους και τους χαρακτήρες τους, αλλά και τη συνειδητοποιημένη πια ματιά τους σε όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα, τα οποία περιγράφονται με σεβασμό στις ιστορικές αλήθειες.

Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά: Πόλεμοι, διχασμός, απώλειες, αβάσταχτοι πόνοι, νέοι ερχομοί, οδηγούν τον αναγνώστης στη συναισθηματική προσέγγιση του με τα μέλη της οικογένειας, αλλά και στη συμμετοχή του στα δρώμενα, με αναπόφευκτη τη σύγκριση του χθες με το σήμερα, αλλά και στον εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων σε όλους τους τομείς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΣτην Αθήνα κάποτε Περιοδικό "Οδός Πανός"197Απρίλιος-Ιούνιος 2023
Δημήτριος ΛαζάρουΣτην Αθήνα κάποτεΠεριοδικό "Οδός Πανός"188Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020
Γιάννης Σ. ΚαργάκοςΟι αρχιτέκτονες της ομορφιάςΠεριοδικό "Οδός Πανός"188Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΣτην Αθήνα κάποτε"Εστία"20/6/2020