Βιβλίο
Περί μετάδοσης
Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας

Paolo Giordano
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 96
Σχήμα: 19χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8777-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Nel contagio
Λογοτεχνικά Δοκίμια
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-04-2020)
Περίληψη:

"Η επιδηµία Covid-19 είναι μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που φέρνει στην επιφάνεια το πώς είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ µας, ανεξαρτήτως του σε ποιο σηµείο του κόσµου βρισκόµαστε· ενός κόσµου περίπλοκου, στον οποίο µια µόλυνση, ένας ιός, υπερβαίνει έθνη, ταυτότητες και πολιτισµούς. Η επιδηµία υπενθυµίζει στον καθένα µας ότι αποτελεί µέλος µιας µεγάλης κοινότητας και µας αναγκάζει να φανταστούµε ότι σε περιόδους κρίσης αποτελούµε έναν και µοναδικό οργανισµό, ένα ενιαίο σώµα. Αν δεν δείχνουµε αλληλεγγύη, είναι κυρίως λόγω έλλειψης φαντασίας. Η κοινότητά µας σε τέτοιες περιστάσεις δεν είναι η γειτονιά µας, το χωριό µας, η πόλη µας· είναι ολόκληρη η ανθρωπότητα".


Στο σύντοµο αυτό βιβλίο, που γράφτηκε στη Ρώµη τις πρώτες µέρες του Μαρτίου 2020, ο πολυβραβευµένος Ιταλός συγγραφέας χρησιµοποιεί το λογοτεχνικό του ταλέντο και το επιστηµονικό του υπόβαθρο για να αναλύσει µε απλό και συµπονετικό τρόπο την πανδηµία του 2020 και οποιαδήποτε άλλη µας περιµένει στο µέλλον. "Η κατάσταση υπερβαίνει ταυτότητες και πολιτισµούς" γράφει. "Η επιδηµία καταδεικνύει πώς στον παγκοσµιοποιηµένο κόσµο είµαστε όλοι συνδεδεµένοι, αλληλοεξαρτώµενοι και αδιαχώριστοι ο ένας από τον άλλον".

Τι κάνουμε λάθος; Τι μπορούμε και τι πρέπει να αλλάξουµε; Ποιος από µας ξέρει ποιους παθογόνους παράγοντες απελευθέρωσαν οι πυρκαγιές στα δάση του Αµαζονίου πέρυσι το καλοκαίρι; Ποιος είναι σε θέση να προβλέψει τα επακόλουθα του µαζικού αφανισµού των ζώων που συνέβη πριν από λίγο καιρό στην Αυστραλία; Μικροοργανισµοί που η επιστήµη δεν έχει καν εντοπίσει θα αναζητήσουν σύντοµα καινούριο σπίτι.

Ο Πάολο Τζορντάνο δεν κάνει προφητείες ούτε δίνει µαθήµατα. Κι όµως, µαθαίνουµε πολλά, µερικά από τα οποία ίσως δεν είχαµε αντιµετωπίσει ποτέ: το δίληµµα της καραντίνας, τον κίνδυνο της µοιρολατρίας, την έννοια του χάους, την επίρριψη ευθυνών στη µοιραία κινέζικη αγορά, τον φόβο, τις εύκολες προφητείες, τη θέση µας στο οικοσύστηµα, την ιερότητα της αλήθειας στην επιστήµη και την ακόµα µεγαλύτερη ιερότητα της αµφιβολίας, τις µισές αλήθειες, τις προφανείς πλάνες, όλα όσα ίσως µας κάνουν να πούµε "µετά" ότι δεν πήγε τελείως χαµένος όλος αυτός ο πόνος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Παναγιώτης ΒούζηςΕγκόλπιο του καλού πολίτη"Η Αυγή"16/1/2022
Κωνσταντίνος ΜούσσαςΒιβλιοκριτική άποψη"Fractal"5/5/2021
Κώστας ΚαρακώτιαςΣελίδες για την πανδημία"Εφημερίδα των Συντακτών"28/11/2020
Γρηγόρης Μπέκος«Η πανδημία ακτινογραφεί τον πολιτισμό μας»"Το Βήμα"/ "Βιβλία"17/5/2020
Κώστας Θ. ΚαλφόπουλοςΗ εποχή των ιών"The Books' Journal"108Μάιος 2020
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΗ λογοτεχνία του κορωνοϊού"Το Βήμα"/ "Βιβλία"26/4/2020
Γρηγόρης ΜπέκοςΗ πανδημία μέσα από τα μάτια των συγγραφέων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"18/4/2020
Γιούλη ΕπτακοίληΣτην επιδημία ξαναγινόμαστε κοινότητα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"5/4/2020