Βιβλίο
Ταξίδι στο άγνωστο
Φιλελεύθερη δημοκρατία και κρίση πολιτισμού

Νικόλας Σεβαστάκης
Αθήνα
Στερέωμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 192
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8061-81-1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-05-2020)
Περίληψη:

Στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού πρώτου αιώνα πολιτικοί θεωρητικοί, καλλιτέχνες και μυθιστοριογράφοι βεβαιώνουν ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Παλιές ενστάσεις για τον ρηχό και αδύναμο χαρακτήρα αυτής της δημοκρατίας επιστρέφουν δριμύτερες σε συνδυασμό με μια σοβαρή κρίση ταυτότητας του δυτικού παραδείγματος.

Στο καινούριο του δοκίμιο ο Νικόλας Σεβαστάκης επανέρχεται στο θέμα της κριτικής του πολιτισμού και στο πώς αυτή τέμνεται με τις απαιτήσεις της πολιτικής σκέψης. Περνώντας από τους αφορισμούς του Μισέλ Ουελμπέκ και τις αφηγήσεις για την παρακμή της Δύσης στις ψυχρές διαγνώσεις των πολιτικών αναλυτών, ο συγγραφέας συζητεί τις διαφιλονικούμενες ταυτότητες της δημοκρατίας.

Δυο ερωτήματα διατρέχουν το βιβλίο: μπορούν άραγε ιδέες και ρυθμίσεις κληρονομημένες από προγενέστερες αστικές εποχές να αντέξουν το σοκ των σημερινών ανελέητων μετασχηματισμών; Μπορεί η πολιτική συζήτηση για τη δημοκρατία να αφήσει έξω τα βαθιά, ανθρωπολογικά ερωτήματα για τον προορισμό μας; Ο συγγραφέας βλέπει καχύποπτα την εύκολη αποκαθήλωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών από κάποιους θεωρητικούς και ανθρώπους της τέχνης. Την ίδια στιγμή όμως τονίζει ότι οι συναγερμοί είναι αναγκαίοι και πιστεύει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις πολιτικές αποτυχίες και στις πολιτισμικές προκλήσεις που μας περιβάλλουν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης ΑντωνίουΤαξίδι στο άγνωστοdiastixo.gr1/1/2021
Διονύσιος ΣκλήρηςΥπερασπιζόμενοι το εύθραυστο ενδιάμεσο (Νικόλας Σεβαστάκης"The Books' Journal"113Νοέμβριος 2020
Γιώργος ΣιακαντάρηςΤαξίδι στο άγνωστο, του Νικόλα Σεβαστάκη, ή τι πάει στραβά με τη φιλελεύθερη δημοκρατία;www.bookpress.gr28/10/2020
Μάρκος Καρασαρίνης«Βιώνουμε επεισόδια μιας κρίσης πολιτισμού»"Το Βήμα"/ "Βιβλία"27/9/2020
Γιώργος ΚαραβοκύρηςΗ αλήθεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/6/2020
Κυριάκος Χ. ΑθανασιάδηςΈνα αντίδοτο στη χαλαρότητα"amagi" 11/5/2020