Βιβλίο
Πρακτικά συνεδρίου: 1821 και απομνημονεύματα
Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δημήτρης Δημητρόπουλος
Επιμέλεια: Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Επιμέλεια: Νίκη Μαρωνίτη
Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας
Εισήγηση: Αλέξης Πολίτης
Εισήγηση: Χρήστος Λούκος
Εισήγηση: Διονύσης Τζάκης
Εισήγηση: Νίκος Ροτζώκος
Εισήγηση: Παναγιώτης Στάθης
Εισήγηση: Παντελής Μπουκάλας
Εισήγηση: Βαγγέλης Σαράφης
Εισήγηση: Ελευθερία Ζέη
Εισήγηση: Δημήτρης Δημητρόπουλος
Εισήγηση: Παναγιώτης Μιχαηλάρης
Εισήγηση: Άντα Διάλλα
Εισήγηση: Σοφία Λαΐου
Εισήγηση: Μαρίνος Σαρηγιάννης
Αθήνα
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 312
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5154-45-5
Κύκλος Δράσεων 1821-2021
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-05-2020)
Περίληψη:

Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου "1821 και απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση", το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 21-22 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο του Κύκλου Δράσεων "1821-2021. 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ιστορία - Αρχεία - Μνήμη", του Ιδρύματος της Βουλής.


Τα Απομνημονεύματα υπήρξαν απόρροια της επιθυμίας των ανθρώπων από πολύ νωρίς, ήδη από τα χρόνια του Αγώνα, να ιστορήσουν τις εμπειρίες τους: εμπειρίες πρωτόγνωρες, οι οποίες καθόρισαν τη ζωή τους και μετέβαλαν τον κόσμο τους.

Στα μετεπαναστατικά χρόνια πολλοί αγωνιστές συνέγραψαν τις δικές τους μαρτυρίες, αποσκοπώντας όχι μόνο στην αποτύπωση της αλήθειας και της πραγματικότητας, όπως συνήθως δηλώνουν, αλλά κάποτε και στην προβολή των κατορθωμάτων τους, τη δικαίωση, την αποκατάσταση, τη διεκδίκηση συμβολικών ή και υλικών αμοιβών.

Η έκδοση αυτή επιδιώκει να συμβάλει στη συνέχιση και τη διεύρυνση του διαλόγου γύρω από την ιστορική διαδρομή των απομνημονευμάτων, καθώς και τις σύγχρονες οπτικές για τη σημασία και τους τρόπους ανάγνωσής της. Η συμμετοχή καταξιωμένων ερευνητών και ερευνητριών, παλαιότερων και νεότερων, η ποικιλία και το εύρος των προσεγγίσεων, η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία αποτελούν παράγοντες που διασφαλίζουν, πιστεύουμε, την εγκυρότητα της προσπάθειας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: