Βιβλίο
Το πέρασμα της Θρυαλλίδας

Ευάγγελος Ι. Τζάνος
Αθήνα
Ηριδανός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 136
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-335-439-0
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 12.72€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-06-2020)
Περίληψη:

Η συλλογή "Το Πέρασμα της θρυαλλίδας" του Ευάγγελου Ι. Τζάνου περιλαμβάνει δεκαπέντε διηγήματα, μικρά και μεγάλα, που γράφτηκαν μεταξύ των ετών 2012-2019. Κάποια από αυτά, προτού περιληφθούν στην παρούσα συναγωγή, δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά. Το έργο του εξωφύλλου είναι του Γιάννη Αλεξάκη, ("Πολιτικά ορθό", 2013).
Στο οπισθόφυλλο, απόσπασμα από το διήγημα "Ακρωτήριο Απολυτάρες": "Γυρίσαμε. Είπαμε ν’ ανοιχτούμε στο πέλαγος, μα η βάρκα μας δεν άντεξε. Ποιος Οδυσσέας και ποιο ταξίδι; Εμείς θα πλέαμε ενάντιοι αδιακρίτως και ο καιρός θα ήταν σύμμαχός μας.
Ο τόπος μας δεν μας κράταγε. Είχε πολύ φτιασίδι, πολύ θυμό, πολλές βλαστήμιες. Οι νέοι βιάζονταν κι οι γέροι περίμεναν, τρομαγμένοι απ’ την αρρώστια τους, τον θάνατο. Μισόφτωχοι άνθρωποι μιλάγανε στα διαλείμματα της δουλειάς τους για τα πολλά χρήματα που έβγαζαν οι άλλοι. Φύγαμε χωρίς να το σκεφτούμε. Χωρίς πολλές προμήθειες, δίχως ξεκάθαρο στόχο.
Οι μικρές στεριές που συναντήσαμε έδειχναν φιλόξενες. Οι άνθρωποι μας περίμεναν τάχα για να μας αποθεώσουν. Παραδοθήκαμε στην τύρβη, στη φιληδονία και θαρρέψαμε πως κοιτάγαμε τους εαυτούς μας. Δεν δώσαμε πολλές μάχες. Ίσως και να μη δώσαμε καμιά. Μας είπαν ότι δεν χρειάζεται. Και το πιστέψαμε γιατί μας βόλεψε".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λίλια ΤσούβαΜοντερνιστικά και μεταμοντερνιστικά στοιχείαhttp://literature.gr14/11/2020
Κατερίνα ΠαναγιωτοπούλουΤο πέρασμα της ΘρυαλλίδαςΠεριοδικό "Μανδραγόρας"63Νοέμβριος 2020
Μαρία ΣφυρόεραΤο πέρασμα της Θρυαλλίδαςhttps://www.ert.gr7/11/2020