Βιβλίο
Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του αγώνος της ελληνικής επαναστάσεως
Πρακτικά Ζ΄συνεδρίου

Συλλογικό έργο
Εισήγηση: Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα
Εισήγηση: Αικατερίνη Ρωξάνα
Εισήγηση: Στυλιανός-Ιωάννης Γ. Κουτνατζής
Εισήγηση: Σπύρος Ι. Φλογαΐτης
Εισήγηση: Ιωάννης Σαρμάς
Εισήγηση: Σπύρος Βλαχόπουλος
Εισήγηση: Αθηνά Ν. Κονταλή
Εισήγηση: Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος
Εισήγηση: πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός
Εισήγηση: Μανώλης Γ. Βαρβούνης
Εισήγηση: Αλέξανδρος Πανούσης
Εισήγηση: Χρήστος Παν. Δετσαρίδης
Εισήγηση: Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος
Εισήγηση: Δημήτριος Καραμπερόπουλος
Εισήγηση: Ευανθία Μπεντεβή - Σπυροπούλου
Εισήγηση: Νίκος Τόμπρος
Εισήγηση: Κωστής Κοκκινόφτας
Εισήγηση: κ.ά.
Αθήνα
Δομή - Αρχονταρίκι
2019
σ. 472
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9794-43-5
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιστικής Ταυτότητας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-06-2020)
Περίληψη:

Τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, η ιστορική έρευνα που αφορά στην εποχή κατά την οποία προετοίμασε, αγωνίσθηκε και κέρδισε ο νεότερος Ελληνισμός την πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του, εμφανίζεται να συγκινεί πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Αυτό πρέπει ιδιαίτερα να ενθουσιάζει όλους, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία ακριβή και τεκμηριωμένη γνώση για τα πεπραγμένα του πρόσφατου παρελθόντος μας, για τα ρεύματα, τους αγωνιστές και τα κατορθώματα που επανέφεραν την Ελευθερία στον τόπο αυτό. Γιατί η προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στον σωστό δρόμο την πορεία και τα αιτήματά μας. Η γνώση της Αλήθειας είναι η μόνη που χαρίζει την Ελευθερία κατά τον λόγο του Κυρίου: "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς".
Αυτή την αλήθεια επιδιώκει να αναζητήσει και να τη χαρίσει ακέραια η απόφαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη σειρά των Συνεδρίων που κάθε χρόνο, από το 2012, οργανώνει με τίτλο: "1821-2021: 10 Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης". Η μελέτη της Τουρκοκρατίας και του 1821 έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων.
Καθώς λοιπόν ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την αλήθεια είναι η μονομέρεια και η στράτευση σε οποιαδήποτε ιδεολογία, μία διερεύνηση, η οποία δεν αποκλείει καμιά φωνή και άποψη, στόχο έχει να ρίξει περισσότερο φως.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περιέχει τις εισηγήσεις των Ομιλητών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Έβδομο Συνέδριο υπό τον τίτλο "Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως".

Κριτικές - Παρουσιάσεις: