Βιβλίο
Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του αγώνος της ελληνικής επαναστάσεως
Πρακτικά Ζ΄συνεδρίου

Συλλογικό έργο
Εισηγητής: Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα
Εισηγητής: Αικατερίνη Ρωξάνα
Εισηγητής: Στυλιανός-Ιωάννης Γ. Κουτνατζής
Εισηγητής: Σπύρος Ι. Φλογαΐτης
Εισηγητής: Ιωάννης Σαρμάς
Εισηγητής: Σπύρος Βλαχόπουλος
Εισηγητής: Αθηνά Ν. Κονταλή
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος
Εισηγητής: πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός
Εισηγητής: Μανώλης Γ. Βαρβούνης
Εισηγητής: Αλέξανδρος Πανούσης
Εισηγητής: Χρήστος Παν. Δετσαρίδης
Εισηγητής: Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος
Εισηγητής: Δημήτριος Καραμπερόπουλος
Εισηγητής: Ευανθία Μπεντεβή - Σπυροπούλου
Εισηγητής: Νίκος Τόμπρος
Εισηγητής: Κωστής Κοκκινόφτας
Εισηγητής: κ.ά.
Αθήνα
Δομή - Αρχονταρίκι
2019
σ. 472
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9794-43-5
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιστικής Ταυτότητας.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 15.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 09-06-2020)
Περίληψη:

Τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, η ιστορική έρευνα που αφορά στην εποχή κατά την οποία προετοίμασε, αγωνίσθηκε και κέρδισε ο νεότερος Ελληνισμός την πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του, εμφανίζεται να συγκινεί πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Αυτό πρέπει ιδιαίτερα να ενθουσιάζει όλους, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία ακριβή και τεκμηριωμένη γνώση για τα πεπραγμένα του πρόσφατου παρελθόντος μας, για τα ρεύματα, τους αγωνιστές και τα κατορθώματα που επανέφεραν την Ελευθερία στον τόπο αυτό. Γιατί η προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στον σωστό δρόμο την πορεία και τα αιτήματά μας. Η γνώση της Αλήθειας είναι η μόνη που χαρίζει την Ελευθερία κατά τον λόγο του Κυρίου: "Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς".
Αυτή την αλήθεια επιδιώκει να αναζητήσει και να τη χαρίσει ακέραια η απόφαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη σειρά των Συνεδρίων που κάθε χρόνο, από το 2012, οργανώνει με τίτλο: "1821-2021: 10 Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης". Η μελέτη της Τουρκοκρατίας και του 1821 έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων.
Καθώς λοιπόν ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την αλήθεια είναι η μονομέρεια και η στράτευση σε οποιαδήποτε ιδεολογία, μία διερεύνηση, η οποία δεν αποκλείει καμιά φωνή και άποψη, στόχο έχει να ρίξει περισσότερο φως.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περιέχει τις εισηγήσεις των Ομιλητών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Έβδομο Συνέδριο υπό τον τίτλο "Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως".

Κριτικές - Παρουσιάσεις: