Βιβλίο
Ένας χρόνος και μια μέρα

Πασκάλ Μπρυκνέρ
Μεταφραστής: Γιάννης Στρίγκος
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
Ημερομηνία Αναμενόμενης Έκδοσης: 2020
σ. 234
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8628-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Un an et un jour
Ξένη Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 500
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-11-2020)
Περίληψη:

Η Ιεζάβελ, νεαρή καθηγήτρια μαθηματικών, ταξιδεύει από την ορεινή της γενέτειρα στην ΟτΣαβουά για το Μόντρεαλ. Ο πατέρας της, πρώην πάστορας και ερασιτέχνης ωρολογοποιός, λίγο πριν πεθάνει, την είχε βάλει να του υποσχεθεί πως θα πάει να δώσει το ρολόι το οποίο κατασκεύασε σ’ έναν φίλο του στο Κεμπέκ. Πρόκειται για ένα μοναδικό κομμάτι του οποίου η ιδιαιτερότητα δεν είναι πως μετρά τον χρόνο, αλλά πως... τον καταστρέφει. Το αεροπλάνο πέφτει σε μεγάλη κακοκαιρία κι αναγκάζεται να προσγειωθεί σ’ ένα τυχαίο αεροδρόμιο στα βόρεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι νύχτα, η χιονόπτωση είναι σφοδρή. Η Ιεζάβελ καταφεύγει στο Plazza, ένα παλιό ξενοδοχείο τεραστίων διαστάσεων. Και το επόμενο πρωί, αρχίζει ο εφιάλτης.

Της λένε πως η παραμονή της δε διήρκεσε μία ημέρα αλλά έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τον οποίο κοιμόταν! Το ποσό που τους οφείλει είναι υπέρογκο. Προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, την υποχρεώνουν να παραμείνει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως εργαζόμενη στο ξενοδοχείο. Ένας κόσμος, τρομακτικός και φαιδρός ταυτόχρονα, παράξενα ανησυχητικός, αρχίζει τότε να ξεδιπλώνεται μπροστά της.

Ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στη δυστοπία και στη σάτιρα, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα, παρασύροντάς μας την ίδια στιγμή σε μια περιπέτεια από την οποία δε λείπουν οι ανατροπές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: