Βιβλίο
Η "άλλη" Αριστερά
Μεταπολίτευση και αμφισβήτηση 1974-1981

Δημήτρης Γλύστρας
Αθήνα
Θεμέλιο
2020
σ. 344
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-310-418-6
Μεταπολίτευση
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 18.02€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-06-2020)
Περίληψη:

Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης γράφεται μια ακόμη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς. Καθώς η νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων και η έντονη πολιτικοποίηση που ακολουθεί την πτώση της Χούντας αλλάζουν το πολιτικό τοπίο, μια νέα μαχητική συνιστώσα της πολιτικής σκηνής αναδύεται.

Σε αυτό το φόντο, οι άνθρωποι των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων δημιουργούν τη δική τους ταυτότητα μέσα από την αντιπαράθεση με τα δύο "επίσημα" κομμουνιστικά κόμματα, τις συγκρούσεις με την καραμανλική Δεξιά, την προσδοκία της επικείμενης ανατροπής και τις πολιτικές συζητήσεις στην ταβέρνα. Τα μέλη των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων της δεκαετίας του '70 "ανασαίνουν" πολιτική.

Στο βιβλίο αυτό η περιγραφή της δομής των οργανώσεων και του τρόπου λειτουργίας τους συνδέεται με προσωπικές αφηγήσεις απλών μελών, αλλά και επώνυμων στελεχών, για την καθημερινότητά τους και την εμπειρία τους στις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις. Τα τραγούδια και οι μουσικές, τα βιβλία, οι ταινίες, τα πολιτικά καθήκοντα, οι συντροφικές και οι ερωτικές σχέσεις, η εξωτερική εμφάνιση των μελών: πίσω από τα κόκκινα πλακάτ αποκαλύπτεται ένα υπέροχο μωσαϊκό διαφορετικότητας και πολιτικής υπερδιέγερσης.

Μια πολιτισμική ματιά σε έναν πολιτικό κόσμο που άλλαξε γρήγορα και οδήγησε στα κινήματα της δεκαετίας του '80 και από εκεί στον σημερινό διεκδικητικό λόγο.