Βιβλίο
Ο πολτός των πραγμάτων

Αριστείδης Αντονάς
Αθήνα
Αντίποδες
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 120
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5267-30-8
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-06-2020)
Περίληψη:

Ανοιγοκλείνω τα μάτια ή δεν τα ανοιγοκλείνω; Νιώθω σίγουρα μια σύσπαση στο μάτι, ένα "τικ" χτυπάει επαναλαμβανόμενα στο βλέφαρο. Στο αριστερό μάτι, και ίσως είναι απλή διαταραχή του κυκλοφορικού. Πιθανώς ασήμαντη διαταραχή.
Πιθανώς όχι ακριβώς ανεξήγητο ανοιγοκλείσιμο. Είμαι ακόμη σε κακή κατάσταση, είμαι κουρασμένος, εξαντλημένος, σε απόγνωση, νεκρός. Ξυπνάω; Γιατί; Είμαι τέτοιο ράκος που πρέπει αμέσως να ξανακοιμηθώ να μη βλέπω καθόλου γύρω μου. Με απασχολούσε άραγε κάτι προχθές; Πριν απ’ όλα αυτά είχα ζωή; Πριν συμβεί ό,τι συνέβη, γινόταν κάτι που αξίζει να θυμηθώ; Περιμένω κάτι από το παρελθόν; Περιμένω δηλαδή να θυμηθώ κάτι που ξεχνάω;
Έχω παρελθόν; Πού χάθηκε ό,τι γινόταν πριν; Και μήπως λίγο πριν, θυμόμουν κάτι για πιο πριν; Μήπως κι από πριν δεν είχα ξεχάσει το πριν, αν υπήρχε κάτι εκεί; Τώρα ξυπνάω από λήθαργο. Κι όμως δεν μπορώ να βγω ακριβώς έξω από το λήθαργο, δεν θυμάμαι τι ήταν πριν από αυτόν, δεν θυμάμαι την αρχή του, μήπως δεν είναι λήθαργος λοιπόν αλλά κανονική κατάσταση".

Ένας άνθρωπος απέναντι στα αντικείμενα, απέναντι σε μια βιτρίνα που περιέχει έναν νεκρό και μία τσάντα, απέναντι στον διευθυντή του, απέναντι στην έρευνα για το φόνο, απέναντι στον πολτό των πραγμάτων. Ο Αντονάς, χρησιμοποιώντας μια στοχαστική λογοτεχνική γλώσσα, η ένταση της οποίας αυξάνεται διαρκώς, παραδίδει ένα αλλόκοτα επίκαιρο μυθιστόρημα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης ΠαγκράτηςΑριστείδης Αντονάς: «Η πίστη είναι μία εκρηκτική κατάσταση»"Athens Voice"31/12/2022
Αντώνης ΠαγκράτηςΠώς είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουμε;"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"6/2/2022
Μαρίνα ΑγαθαγγελίδουΤο αναπόδραστο σύμβολο"Εφημερίδα των Συντακτών"30/12/2021
Τζίνα ΠολίτηΟι λέξεις και τα πράγματαΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"152Ιούνιος 2021
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΗ εξουσία των πραγμάτων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"4/4/2021
Λίνα ΠανταλέωνΗ νόσος του νοήματος"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"30/8/2020
Μικέλα ΧαρτουλάρηΜήπως μας βλέπουν σαν πράγματα;"Εφημερίδα των Συντακτών"8/8/2020