Βιβλίο
Πόσες λέξεις;
Ένα πολιτιστικό μετα-ρεπορτάζ 1995-2016

Όλγα Σελλά
Αθήνα
Στερέωμα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2020
σ. 240
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8061-89-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ρούλα Γεωργακοπούλου.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-07-2020)
Περίληψη:

"Θρίλερ για γερά νεύρα που μόνον ο καλός ρεπόρτερ που είναι ταυτόχρονα και δεινός γραφιάς έχει τα φόντα να το φέρει βόλτα και να επιβιώσει", χαρακτηρίζει το ολοζώντανο χρονικό της Όλγας Σελλά η Ρούλα Γεωργακοπούλου στον πρόλογό της. Και πράγματι, σ' αυτό το ανάδρομο ταξίδι στο χρόνο, αυτήν την σπιρτόζα και μαζί στοχαστική ανάκληση γεγονότων, προσώπων, στιγμών από την εικοσάχρονη διαδρομή της συγγραφέα στον χώρο του Τύπου και δη του πολιτιστικού ρεπορτάζ, παρακολουθεί κανείς μια νέα και άπειρη, αρχικά, δημοσιογράφο να θαμπώνεται, να γοητεύεται, να δοκιμάζεται, να μοχθεί, να αποθαρρύνεται, να απομαγεύεται και να ωριμάζει στο συναρπαστικό αλλά απαιτητικό και συχνά δύστροπο περιβάλλον της εφημερίδας. Και να παρατηρεί, με όλες τις αισθήσεις της σε επιφυλακή, τον περίπλοκο και ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού, για να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο γεγονός, τα παρασκήνιά του, τις φανερές και τις κρυφές προθέσεις του και να συλλάβει, πίσω από την επιφάνεια, την ουσία του έργου και της προσφοράς των ανθρώπων του.

Αλλά καθώς αλλάζει η ίδια, αλλάζει και η φύση της δημοσιογραφίας. Από τις προ-διαδικτύου ημέρες μεταβαίνει στο πολλαπλά διασυνδεδεμένο σήμερα, από την έμφαση στα κείμενα αρχίζει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη φωτογραφία, από την αποστασιοποιημένη γραφή της τεκμηρίωσης κάνει το άλμα σε ένα ύφος πιο προσωπικό και, ίσως, πιο ελκυστικό. Και η δημοσιογράφος; Εκείνη προσαρμόζεται και συνάμα οξύνει την κριτική της ματιά. Κι αυτό ακριβώς είναι το βιβλίο της: Η νέα, εμβαπτισμένη στην πολύχρονη πείρα της και την κατακτημένη ωριμότητά της, αφήγηση μιας πολυτάραχης αλλά άκρως ενδιαφέρουσας εποχής. Και ο αναστοχασμός, με βασικό συμπαραστάτη τη μνήμη και τα δεκάδες κλασέρ με τα κείμενά της, μιας ιστορίας που παρά την κρίση της έντυπης δημοσιογραφίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τελειώσει.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Στέφανος ΤσιτσόπουλοςΌλγα Σελλά, «Πόσες λέξεις» θέλει ένα πολιτιστικό μετα-ρεπορτάζ;"Athens Voice"19/5/2021
Αγγελική Κώττη«Πόσες λέξεις» μπορεί να γράψει μία δημοσιογράφος του πολιτιστικού; https://www.liberal.gr26/11/2020
Ηλίας ΚανέλληςΤο κορίτσι του «Πολιτιστικού»"The Books' Journal"113Νοέμβριος 2020
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΓέφυρα πολιτισμού"Εφημερίδα των Συντακτών"17/10/2020
Νίκος ΒατόπουλοςΗ δημοσιογραφία στο γύρισμα του αιώνα"Η Καθημερινή"8/9/2020
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΖώντας με τις λέξεις"Το Περιοδικό"3/9/2020
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΜεταρεπορτάζ"Το Βήμα"/ "Βιβλία"2/8/2020
Λίνα ΡόκουΗ Όλγα Σελλά συμπυκνώνει μια πορεία 21 χρόνων του τόπου μέσα από το πολιτιστικό ρεπορτάζhttps://popaganda.gr2/8/2020
Βένα ΓεωργακοπούλουΠορτρέτο μιας δημοσιογράφου και μιας εποχής"Εφημερίδα των Συντακτών"31/7/2020