Βιβλίο
Γεωλογία και σεισμοί

Συλλογικό έργο
Ιωάννης Κ. Κουκουβέλας
Σωτήριος Α. Κοκκάλας
Βασιλική Ν. Ζυγούρη
Θεσσαλονίκη
Δίσιγμα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2020
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2011
σ. 0
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5242-94-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 50.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-10-2020)
Περίληψη:

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό καταστροφικό φαινόμενο συχνό για τον ελληνικό χώρο, το οποίο οι γεωεπιστήμονες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των σεισμών έχει πολλές συνιστώσες και αφορά την ανθρώπινη ζωή, το δομημένο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η γεωλογία έχει κυρίαρχο ρόλο στην κατανόηση των σεισμών και έτσι είναι αναγκαία η άρτια κατάρτιση των γεωεπιστημόνων στη Γεωλογία των Σεισμών, αντικείμενο στο οποίο συνεισφέρει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Η γεωλογία ως επιστήμη μπορεί να προσδιορίσει τη θέση του σεισμού στο φλοιό της Γης σε σχέση με τις λιθοσφαιρικές πλάκες, τα πρωτογενή και δευτερογενή φαινόμενα που σχετίζονται με ένα σεισμό και την επίπτωση των ενεργών ρηγμάτων στην επιφάνεια της Γης. Στόχος της γεωλογίας είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, πόσοι σεισμοί έχουν γίνει σε μια σεισμική πηγή (ρήγμα), τι ρυθμό ολίσθησης παρουσιάζει ένα ενεργό ρήγμα, κάθε πότε γίνονται οι ισχυροί σεισμοί, πόσο επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη δραστηριότητα ένα ενεργό ρήγμα.

H γεωλογική έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση τριών βασικών ερωτημάτων τα οποία αποτελούν κυρίαρχο στόχο κάθε προσπάθειας ανάλυσης σεισμών. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν: το χρόνο, τον τόπο εκδήλωσης ενός σεισμού, και την κατανομή των επιπτώσεών του.