Βιβλίο
Το σπήλαιο των ιδεών

Χοσέ Κάρλος Σομόθα
Μετάφραση: Μελίνα Παναγιωτίδου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2020
σ. 424
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8506-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La caverna de las ideas
Ξένη Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 499
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-10-2020)
Περίληψη:

Ένας έφηβος, λαµπρός µαθητής της Ακαδηµίας του Πλάτωνος, βρίσκεται νεκρός, κατασπαραγµένος, όπως φαίνεται, από λύκους. Όµως ο δάσκαλός του, ο Διαγόρας, βέβαιος για τον τρόµο που είχε δει στα µάτια του νέου την προηγουµένη του θανάτου του, καταφεύγει στις υπηρεσίες του Ηρακλή Πόντορος, Αποκρυπτογράφου Αινιγµάτων. Ένας πλατωνικός φιλόσοφος και ένας θιασώτης της τετράγωνης λογικής θα αποδυθούν στην αναζήτηση της Αλήθειας και των ενόχων, ενώ τα διαµελισµένα πτώµατα θα πληθαίνουν στους δρόµους του τέως κλεινού άστεως.

Αυτή την ιστορία διασώζει σε δώδεκα κεφάλαια –άραγε τόσα όσα και οι Άθλοι του Ηρακλή;– ένας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε τυχαία πολλούς αιώνες αργότερα. Ο επιφανής επιµελητής του απεβίωσε πριν ολοκληρώσει το έργο του και πλέον ο ανώνυµος µεταφραστής του µπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο κείµενο, συντάσσοντας εκτενείς υποσελίδιες σηµειώσεις.

Ώσπου κάποια στιγµή ανακαλύπτει ότι ο επιµελητής του χειρογράφου πέθανε κάτω από τις ίδιες συνθήκες µε τον έφηβο µαθητή της Πλατωνικής Ακαδηµίας…

Το "Σπήλαιο των Ιδεών" είναι ένα αταξινόµητο αστυνοµικό µυθιστόρηµα, ένα φιλοσοφικό θρίλερ, µια µαρτυρία για την κατίσχυση της µυθοπλασίας από έναν από τους πιο πρωτότυπους ισπανόφωνους συγγραφείς του καιρού µας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος Σ. ΚουλουβάρηςΑστυνομικό και φιλοσοφικό θρίλερ στην αρχαία Ελλάδα"Ναυτεμπορική"19/4/2021
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο σπήλαιο των ιδεών"Εστία"7/11/2020
Αργυρώ ΜαντόγλουΤο σπήλαιο των ιδεώνwww.bookpress.gr31/10/2020
Ελένη ΓκίκαΈγκλημα και τιμωρία στην αρχαία Αθήνα"Φιλελεύθερος"24/10/2020