Βιβλίο
Το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό
Σχέσεις, αντιλήψεις, δράσεις

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Ιορδάνης Ψημμένος
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
2020
σ. 394
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-02-3627-9
Κοινωνιολογία και Εργασία
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό υπήρξε πάντα στο κέντρο του ακαδημαϊ­κού ενδιαφέροντος. Σε αυτόν τον τόμο εξετάζονται οι σχέσεις που αναπτύσσο­νται στον τόπο προέλευσης και υποδοχής, στην παραγωγική διαδικασία και στην ευρύτερη κοινωνία, οι αντιλήψεις για την οικονομία, την πολιτική και πολιτισμική οργάνωση, και οι δράσεις αντίστασης, σύγκρουσης και ανάπτυξης της ζωής. Οι τρεις αυτές παράμετροι αποτέλεσαν βασικά θέματα και εργαλεία ανάλυσης στις αν­θρωπιστικές και στις κοινωνικές επιστήμες και επιπλέον ανέδειξαν πολλές πτυχές της θεωρητικής και εμπειρικής έρευνας στον εικοστό και εικοστό πρώτο αιώνα.
Στόχος του παρόντος τόμου από τη μια πλευρά είναι η αναζωογόνηση των βα­σικών σημείων αναφοράς αυτής της παραπάνω μακράς παράδοσης. Από την άλλη πλευρά ο στόχος είναι το άνοιγμα διαλόγου γύρω από τη σημασία και συμβολή του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στην κοινωνική ανάπτυξη. Για την εκπλή­ρωση αυτών των στόχων συνεργάστηκαν επιστήμονες από διαφορετικές πειθαρχί­ες, προσφέροντας μέσα από την πολύχρονη διδακτική και ερευνητική εμπειρία τους έναν πολύτιμο οδηγό προσέγγισης, ανάλυσης και σκέψης για το μέλλον της μελέτης του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού.

Οι συγγραφείς του τόμου:
Αγγελική Αθανασοπούλου, Γεώργιος Αραμπατζής, Χάρης Ασημόπουλος, Κατερίνα Βασιλικού, Σοφία Βιδάλη, Παρασκευή Βίβιαν Γαλατά, Σταματίνα Κακλαμάνη, Ευαγγελία Καλεράντε, Αγάπη Κανδυλάκη, Κούλα Κασιμάτη, Ελένη Πούλου, Δήμητρα-Δώρα Τελώνη, Ιορδάνης Ψημμένος

Κριτικές - Παρουσιάσεις: