Βιβλίο
Η εκπαίδευση στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας
Συμβολή στη μελέτη του θεσσαλικού διαφωτισμού

Θεόδωρος Α. Νημάς
Θεσσαλονίκη
Σταμούλης Αντ.
2020
σ. 480
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Κείμενα και Μελέτες 9
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Αφοι Κυριακίδη", 1995. Βελτιωμένη έκδοση.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 25.44€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 02-10-2020)
Περίληψη:

Το παρόν βιβλίο, με τίτλο "Η Εκπαίδευση στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συμβολή στη μελέτη του Θεσσαλικού Διαφωτισμού", το οποίο είχε συμπεριληφθεί στα σημαντικά βιβλία της σειράς "Κείμενα και Μελέτες" του Συνδέσμου μας και είχε πρωτοεκδοθεί το 1995, είναι η διδακτορική διατριβή του πρώην προέδρου του Θεοδώρου Α. Νημά. Αυτή είχε εγκριθεί με "άριστα" από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994. Μετά από 25 χρόνια επανεκδίδεται τώρα με σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις. Άλλωστε η πρώτη εκείνη έκδοση είχε εξαντληθεί μέσα σε λίγα χρόνια.
Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι η σκοτεινή και ελλιπής πλευρά της Ελληνικής Ιστορίας της περιόδου της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, στην παιδεία γενικότερα, που είχε αναπτυχθεί τότε στη Θεσσαλία, αλλά και στους Θεσσαλούς δασκάλους και λογίους, με την παρούσα μελέτη έχει ερευνηθεί πλέον συστηματικά.
Με την εργασία αυτή του Θεοδώρου Νημά κατέστη δυνατή η προσέγγιση του αναγνώστη σε άγνωστες πτυχές της εκπαιδεύσεως στην περιοχή μας κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς έφερε στο φως ένα σημαντικό πρωτογενές υλικό και, συγχρόνως, αξιοποίησε τα μέχρι τότε σχετικά δημοσιεύματα. Με την νέα έκδοση αξιοποιούνται και όσα προέκυψαν στο μεταξύ διάστημα. [...]