Βιβλίο
Κραυγή για το αύριο

Μπέρρυ Ναχμίας
Επιμέλεια: Οντέτ Βαρών - Βασάρ
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
2020
σ. 392
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-882-2
Θέματα Εβραϊκής Ιστορίας
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Κάκτος", 1989. Αναθεωρημένη έκδοση. Επίμετρο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.02€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-10-2020)
Περίληψη:

Η μαρτυρία της Μπέρρυς Ναχμίας για τη σύλληψη, την εκτόπιση και τον εγκλεισμό της στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρξε μία από τις πρώτες μαρτυρίες επιζώντων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη από τις ελάχιστες μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στην Ελλάδα και είχαν το σθένος να καταγράψουν την ακραία φρίκη που βίωσαν στο στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο Εβραίοι απ’ όλη την Ευρώπη.
Μετά από μια εισαγωγή για τα παιδικά κι εφηβικά της χρόνια στην Καστοριά, η συγγραφέας αφηγείται την εκτόπιση και τον δεκάμηνο εγκλεισμό της στο στρατόπεδο του Μπιρκενάου, όπου χάθηκαν όλοι οι δικοί της, τις πορείες θανάτου και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα όπου υπήρξε κρατούμενη, τέλος την οδύσσεια της επιστροφής της στην Ελλάδα, μέσα από μια ρημαγμένη Ευρώπη, το καλοκαίρι του ’45. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία μιας άπραγης κοπέλας από μια μικρή επαρχιακή πόλη, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πιο απάνθρωπη συνθήκη, την εμπειρία του Άουσβιτς, και τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης που ανέσυρε από μέσα της για να επιβιώσει.
Τη νέα, αναθεωρημένη έκδοση επιμελήθηκε η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ, που υπογράφει και το εκτενές επίμετρο στο οποίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα και η δράση της Μπέρρυς Ναχμίας και η ξεχωριστή προσφορά της στην υπόθεση της μνήμης του Ολοκαυτώματος την περίοδο ακριβώς που αυτή αναδύεται και συγκροτείται στην Ελλάδα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Οντέτ Βαρών - ΒασάρΜια μαρτυρία. Μια κραυγή. Μια ζωή "Τα Νέα"21/1/2023
Χρήστος Ν. ΤσαμπρούνηςΜαρτυρία, ιστορία, λογοτεχνίαΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"152Ιούνιος 2021
Πόλυ ΚρημνιώτηΟ. Βαρόν Βασάρ: Η μνήμη του Ολοκαυτώματος ασπίδα απέναντι σε κάθε ολοκληρωτική ιδεολογία"Η Αυγή"31/1/2021
Κατερίνα ΔαφέρμουΤο βλέμμα της ζωντανής μνήμης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"30/1/2021
Αγγελική ΤσέτηΜπέρρυ Ναχμίας: πολύ πλούσια σε ζωή"The Books' Journal"115Ιανουάριος 2021
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΚραυγή για το αύριο"Εστία"31/10/2020