Βιβλίο
Ιστορίες μεταναστών

Παναγιώτης Περιβολάρης
Αθήνα
Πόλις
2020
σ. 136
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-727-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-11-2020)
Περίληψη:

Μετανάστης, αυτός ο άγνωστος! Για μας είναι το πρόσωπο εκείνο που τσαπίζει τα χωράφια, δουλεύει στην οικοδομή, ή φροντίζει κάποιον ανήμπορο συγγενή μας. Συχνά τον βλέπουμε στον δρόμο, με τη γνωστή ταλαιπωρημένη όψη του. Και συνήθως εκεί τελειώνουν οι γνώσεις μας γι' αυτόν. Μας είναι γνωστό σε γενικές γραμμές ότι οι μετανάστες έχουν καταταλαιπωρηθεί στη ζωή τους, όπως κάποτε συνέβη με όσους προγόνους μας μετανάστευσαν στα ξένα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αλλά και πάλι η εικόνα μας γι' αυτούς είναι αόριστη και ατελής - ενίοτε μάλιστα και στρεβλή, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τους παρουσιάζει μια μερίδα των ΜΜΕ.

Η Ματίλντα, η Μαριέλα, ο Πελλούμπ, ο Ιμράν, και οι υπόλοιποι μετανάστες και μετανάστριες που οι ιστορίες τους αποτελούν το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, εξιστορούν τα όσα έζησαν από τη στιγμή που βρέθηκαν στην Ελλάδα, αποκαλύπτονται, ξεγυμνώνουν την ψυχή τους και μοιράζονται με τον αναγνώστη τις αγωνίες, τα όνειρα και τα βάσανά τους σε μια χώρα η οποία δεν τους υποδέχθηκε ακριβώς με ανοιχτές αγκάλες.

Μέσα απ' αυτές τις ιστορίες μπορεί κανείς να μάθει ποιοι είναι πραγματικά οι μετανάστες της διπλανής πόρτας, καταρρίπτοντας έτσι τα στερεότυπα που τους συνοδεύουν εδώ και τρεις δεκαετίες. Με την αφήγηση των παθημάτων τους οι μετανάστες μάς υπενθυμίζουν ότι είναι συνάνθρωποί μας, με αγωνίες σαν τις δικές μας, που απλώς έτυχε να γεννηθούν σε χώρες λιγότερο ευνοημένες από τη δική μας· είναι άνθρωποι σαν κι εμάς. Και τίποτα -ούτε η φυλή, ούτε η γλώσσα, ούτε η θρησκεία τους- δεν αναιρεί την ανθρώπινη ιδιότητά τους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΚίτσουΙστορίες μεταναστώνhttps://www.booktimes.gr20/3/2022
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ λογοτεχνία και η επιστήμη μιλούν για τους πρόσφυγες"Εστία"13/3/2022
Κώστας ΑθανασίουΜετανάστες σε πρώτο πρόσωπο"Η Εποχή"7/2/2021
Χριστίνα ΠαπαγγελήΙστορίες μεταναστών"Ανάγνωση"2/12/2020
Χρήστος ΩραιόπουλοςΙστορίες μεταναστώνhttps://parallaximag.gr3/11/2020