Βιβλίο
Μεσάνυχτα στον αιώνα

Victor Serge
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
Θεσσαλονίκη
Θύραθεν
2020
σ. 352
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5352-06-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Richard Greeman.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-11-2020)
Περίληψη:

"Λίγο καιρό προτού ο Στάλιν εξαπολύσει τους αιματηρούς διωγμούς που συγκλόνισαν τον κόσμο, τους διωγμούς των Παλιών Μπολσεβίκων, ο Σερζ βρέθηκε εξόριστος μαζί με μια ομάδα αντιφρονούντων επαναστατών που με τον θαρραλέο τους αγώνα να διατηρήσουν τα σοσιαλιστικά τους ιδεώδη κόντρα στα συκοφαντικά ψεύδη και τις διώξεις, ενέπνευσαν το πιο καυστικό ίσως και το πιο συγκινητικό μυθιστόρημά του, το "Μεσάνυχτα στον αιώνα".
Βετεράνος, μοναδικός επιζών εντέλει, των επαναστατικών κινημάτων σε έξι χώρες, μάρτυρας και συμμέτοχος σε αρκετές από τις μεγάλες νίκες και ήττες κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ο Σερζ κατείχε απαράμιλλη "γνώση για πρόσωπα και πράγματα" - όπως απαράμιλλη ήταν η αφοσίωσή του στην αλήθεια. Κι ωστόσο θα μείνει στην ιστορία πάνω απ' όλα ως ένας λόγιος αυτόπτης μάρτυρας, ως λογοτέχνης κατά βάση - ένας λογοτέχνης που μιλά κατευθείαν μέσα από τον πυρήνα μιας σοσιαλιστικής κουλτούρας της οποίας τις παραδόσεις και προσδοκίες, τις επιτυχίες και αστοχίες απέσταξε και διαφύλαξε στα γραπτά του." (Richard Greeman)

"...Δεν υπάρχουν άνθρωποι πιο πρακτικοί, πιο κυνικοί, πιο επιρρεπείς στη δολοφονία ως πανάκεια, από τους προνομιούχους πληβείους που επιπλέουν μετά το τέλος των επαναστάσεων, όταν η λάβα έχει πια στερεοποιηθεί πάνω από τη φωτιά, όταν η επανάσταση όλων γίνεται η αντεπανάσταση των λίγων ενάντια σε όλους. Δημιουργείται τότε μια νέα μικροαστική τάξη με μεγάλα δόντια, που δεν ξέρει τι πάει να πει συνείδηση, ό,τι δεν γνωρίζει το κοροϊδεύει, έχει ορμή και συνθήματα από ατσάλι, ξέρει πολύ καλά ότι μας έχει κλέψει τα παλιά λάβαρα... Είναι άγρια και ποταπή. Εμείς υπήρξαμε αμείλικτοι για να αλλάξουμε τον κόσμο· αυτοί θα είναι εξίσου αμείλικτοι για να κρατήσουν τα λάφυρά τους."
(Victor Serge)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης Α. ΒασιλείουΒικτόρ Σερζ: επαναστάτης ή διανοούμενος πλήρους απασχόλησης"Εφημερίδα των Συντακτών"26/6/2021
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΈνας λυρικός επαναστάτης "The Books' Journal"120Ιούνιος 2021
Κώστας ΑθανασίουΈνας πικρός ύμνος στην επανάσταση"Η Εποχή"11/4/2021
Γιώργος ΣιακαντάρηςΜεσάνυχτα στον αιώναwww.bookpress.gr10/2/2021
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΜια συνείδηση στην εξορία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/1/2021
Βιβή ΓεωργαντοπούλουΜεσάνυχτα στον αιώναΛέσχη Ανάγνωσης του "Degas"28/12/2020
Ηλίας ΠοταμιάνοςΠροδομένοι αγώνες, αμετάκλητη ζωή"Εφημερίδα των Συντακτών"19/12/2020