Βιβλίο
Το βέλος του Απόλλωνα
Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπου που ζούμε

Νίκολας Α. Χρηστάκης
Μετάφραση: Γιώργος Προεστός
Αθήνα
Κάκτος
2020
σ. 368
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-382-012-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.08€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-11-2020)
Περίληψη:

Μια διαπεραστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ματιά από τον Νικόλα Α. Χρηστάκη στην εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στον τρόπο που θα αλλάξει τη ζωή μας.

"Το βέλος του Απόλλωνα" αποτελεί μια καθηλωτική μελέτη της επίδρασης της πρόσφατης πανδημίας που σάρωσε την κοινωνία μας, και του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η αποκατάσταση τα επόμενα χρόνια. Αντλώντας στοιχεία από κοσμοϊ­στορικές επιδημίες (οι οποίες, ωστόσο, έχουν μείνει αμυδρά στη μνήμη μας), από σύγχρονες αναλύσεις και από πρωτοποριακές έρευνες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, ο δημοφιλής συγγραφέας, ιατρός, κοινωνιολόγος και ειδικός στη δημόσια υγεία Νίκολας Α. Χρηστάκης διερευνά τι σημαίνει να ζεις σε μια εποχή επιδημίας – μια εμπειρία που είναι παράδοξα ασυνήθιστη στη συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σήμερα, αλλά θεμελιώδης για το είδος μας.

Προκαλώντας νέους διαχωρισμούς στην κοινωνία μας, αλλά και ευκαιρίες για συνεργασία, αυτή η πανδημία του 21ου αιώνα έχει ανατρέψει τις ζωές μας με τρόπους που θα δοκιμάσουν, αλλά δεν θα νικήσουν, την ήδη φθαρμένη συλλογική μας κουλτούρα. Προβάλλοντας νέα, προκλητικά επιχειρήματα και ζωντανά παραδείγματα από την ιατρική, την ιστορία, την κοινωνιολογία, την επιδημιολογία και τη γενετική, "Το βέλος του Απόλλωνα" συλλαμβάνει αυτό που συμβαίνει όταν η μεγάλη δύναμη ενός θανατηφόρου μικροβίου συναντά τη μακροχρόνια πραγματικότητα της εξελιγμένης κοινωνικής φύσης μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωνσταντίνος Δ. ΤραχανάςΟι επιδημίες πάντα τελειώνουν. Και, όπως αυτές, η ελπίδα αποτελεί πάντα κομμάτι της ανθρώπινης φύσης."Fractal"11/5/2021
Γιώργος Σ. ΚουλουβάρηςΗ πανδημία θα συνεχίσει να αλλάζει τον κόσμο μας"Ναυτεμπορική"30/12/2020
Βασίλης ΒαμβακάςΠώς επηρεάζει η πανδημία τις κοινωνίες"The Books' Journal"114Δεκέμβριος 2020
Έμυ ΝτούρουΗ ζωή εν μέσω πανδημίας"Documento"6/12/2020
Θοδωρής ΑντωνόπουλοςΝικόλας Χρηστάκης: «Θα μηχανευτούμε τρόπους ώσπου να περάσει το κακό»"Lifo"9/11/2020
Βασίλης Τσακίρογλου«Ο κορονοϊός θέλει να εξαπλωθεί και να "ζει" μαζί μας»"Πρώτο Θέμα"24/10/2020
Δήμητρα Πανανού«Η πανδημία θα αλλάξει ό,τι ζούμε»"Realnews"11/10/2020