Βιβλίο
Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δήμητρα Βασιλειάδου
Επιμέλεια: Γλαύκη Γκότση
Αθήνα
Θεμέλιο
2020
σ. 0
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-310-419-3
Ιστορική Βιβλιοθήκη
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-11-2020)
Περίληψη:

Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στα 14 κεφάλαια του τόμου εκτείνονται χρονολογικά από τον 16ο αιώνα έως τη νεωτερικότητα και τις αρχές του 21ου αιώνα. Πολυδιάστατες και αντιφατικές όσο και οι σεξουαλικές εμπειρίες των υποκειμένων μέσα στον χρόνο, μας υπενθυμίζουν ότι το σεξ και η σεξουαλικότητα δεν περιορίζονται στη σεξουαλική πράξη καθαυτή, αλλά είναι προνομιακά σημεία θέασης και ερμηνείας της κοινωνικής, πολιτισμικής και πολιτικής ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών.

Οι συγγραφείς τους εκκινούν από ποικίλες θεωρητικές παραδοχές και μεθοδολογικές αφετηρίες, για να προσεγγίσουν τις ειδικές θεματικές τους, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα, ο αυνανισμός, ο ομοερωτισμός, η νεανική και η γυναικεία σεξουαλικότητα και οι διασταυρώσεις τους με τις κυρίαρχες ηθικές αξίες, η ενσώματη υποκειμενικότητα, το προνεωτερικό σεξ, οι δημόσιοι λόγοι και οι θεωρίες των εκάστοτε "ειδικών", η σύνδεση της σεξουαλικότητας με το κράτος, την πολιτική εξουσία και τις δημόσιες πολιτικές της υγείας, η βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα, η ερωτική επιθυμία στο θέατρο και στην τέχνη.

Στα κείμενα αξιοποιούνται διάφορες πηγές -από θεσμικά και ιδιωτικά αρχεία μέχρι τον Τύπο και τα περιηγητικά κείμενα, και από επιστημονικές δημοσιεύσεις και θεωρητικές πραγματείες μέχρι προφορικές συνεντεύξεις, τη λογοτεχνία και τις οπτικές τέχνες- για να έρθουν στο φως άγνωστα ή λιγότερο γνωστά μέχρι σήμερα στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν τη διατύπωση νέων υποθέσεων για τη σεξουαλικότητα.

Ακολουθώντας τις πολυδαίδαλες διαδρομές και τις πολύσημες εκφάνσεις της, οι ερευνητές και ερευνήτριες του τόμου αναδεικνύουν ιστορικές συνέχειες και μεταβολές στον χρόνο, μέσα από τους επίσημους και ανεπίσημους λόγους, τις δράσεις και τις αντιδράσεις θεσμών και υποκειμένων σε συγκεκριμένα κάθε φορά κοινωνικά και πολιτισμικά πλαίσια.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωστούλα ΜάκηΣεξουαλικότητες"Η Αυγή"16/10/2022
Σταυρούλα ΠανίδουΙστορίες για τη σεξουαλικότηταΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"145Μάρτιος-Απρίλιος 2021
Δημήτρης ΓλύστραςΜαθήματα Ιστορίας: σεξουαλικότητα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"27/2/2021
Σοφία ΞυγκάκηΦως σεάγνωστα στοιχεία για τη σεξουαλικότητα"Η Εποχή"7/2/2021
Δανάη ΚαρυδάκηΣεξουαλικότητα: Ιστορία κι αφηγήσειςhttps://marginalia.gr13/1/2021
Τάσος ΚωστόπουλοςΤο σεξ ως Ιστορία"Εφημερίδα των Συντακτών"24/12/2020
Θοδωρής Αντωνόπουλος«Ιστορίες για τη Σεξουαλικότητα» από τον 16ο αι. μέχρι σήμερα: Ένα καινοτόμο ελληνικό βιβλίο"Lifo"22/11/2020