Βιβλίο
Οι εκατό μέρες

Joseph Roth
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Αθήνα
Άγρα
2020
σ. 288
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-480-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Die hundert Tage
Περιέχει: Ένθετο φυλλάδιο με ένα δοκίμιο του Κλαούντιο Μαγκρίς για τον Γιόζεφ Ροτ.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.92€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο ασύγκριτος Γιόζεφ Ροτ, στο μυθιστόρημα αυτό του 1935, φαντάζεται τις τελευταίες ένδοξες μέρες του Ναπολέοντα, τις εκατό μέρες αφότου κατάφερε να δραπετεύσει από τη νήσο Έλβα ως την τελειωτική του ήττα στο Βατερλώ. Η αφήγηση αυτού του εντυπωσιακού έργου, που τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 1815 κυρίως στο Παρίσι, γίνεται από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: Από τη μία είναι ο ίδιος ο Ναπολέοντας κι από την άλλη η ταπεινή αφοσιωμένη πλύστρα του παλατιού Αντζελίνα Πιέτρι, μια άτυχη κοπέλα που του 'χει δώσει οριστικά και αμετάκλητα την καρδιά της. Ο Ροτ καταφέρνει να εκφράσει με αριστοτεχνικό τρόπο τη βαθιά θλίψη που συνδέει τη μοίρα τους.

Η λυρική κομψότητα και οι υποβλητικές ατμοσφαιρικές λεπτομέρειες, που αποτελούν την υπογραφή του Ροτ, στις "Εκατό μέρες" αγγίζουν την τελειότητα.

Αυτό που ιδίως ελκύει τον Ροτ -το αποκαλύπτει σε μια επιστολή- είναι η δυνατότητα να δείξει τον Ναπολέοντα "στη μόνη φάση της ζωής του στην όποια εμφανίζεται η "ανθρώπινη" πλευρά του και συνάμα η δυστυχία του... Θέλησα να παρουσιάσω έναν "μεγάλο άνδρα" σαν έναν "ταπεινό" άνθρωπο". Για να δείξει αυτή την κρυφή πλευρά του Ναπολέοντα, τη στραμμένη προς το σκοτάδι και την αυτοκαταστροφή, ο Ροτ διεισδύει με λεπτότητα και ταυτόχρονα με ωμότητα στην ψυχολογία του.

Αλλά το πιο επιτυχημένο τέχνασμα ήταν το ότι αντιστοίχισε τη μοιραία πορεία του Ναπολέοντα -πολύ δύσκολο να την αφηγηθείς μετά τις τόσες εξιστορήσεις που έχουν γίνει- με εκείνη της άσημης Αντζελίνας Πιέτρι, μιας πλύστρας στο παλάτι, μίας εκ των αναρίθμητων γυναικών που "όπως όλες οι γυναίκες της χώρας (ίσως κι όλες οι γυναίκες όλης της γης) αγαπούσαν τον αυτοκράτορα ". Στο τέλος, μολονότι η σκιά της Ιστορίας μοιάζει να δυναστεύει το πάντα, θα φανεί πως οι δύο μοίρες κατά κάποιο τρόπο συγκλίνουν στην απόγνωση και σε μια πεισματική αφοσίωση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
J. M. CoetzeeΟ αυτοκράτορας της νοσταλγίας"The Athens Review of Books"135Ιανουάριος 2022
Τίνα ΜανδηλαράΓιόζεφ Ροτ: Γράφοντας το ρέκβιεμ της Ευρώπης"Lifo"7/10/2021
Λάκης ΔόλγεραςΤο κάλεσμα του Θανάτου"The Books' Journal"120Ιούνιος 2021
Γιώργος ΣιακαντάρηςΟ μεγάλος κόσμος των μικρών και ο μικρός των μεγάλων"The Books' Journal"119Μάιος 2021
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΈνας πιο ανθρώπινος Βοναπάρτηςhttp://literature.gr5/4/2021
Γιώργος Σ. ΚουλουβάρηςΚατάδυση στην κρυφή πλευρά του Ναπολέοντα"Ναυτεμπορική"5/4/2021
Κυριακή ΜπεϊόγλουΘα υπογράφω «κόκκινος Ροτ»"Εφημερίδα των Συντακτών"3/4/2021
Έλενα ΧουζούρηΟι μέρες που μεταμόρφωσαν τον ΝαπολέονταΠεριοδικό "Χάρτης"27Μάρτιος 2021
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΟ Ναπολέων και η πλύστρα "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"6/2/2021