Βιβλίο
Η άνοδος και η πτώση της κλασικής Ελλάδας
Μια νέα πολιτική και οικονομική ιστορία

Τζοσάια Όμπερ
Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Αθήνα
Δώμα
2020
σ. 654
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-84459-7-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Rise and Fall of Classical Greece
Τα οικεία 2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Σπάνια συνειδητοποιούμε ότι ο δυτικός κόσμος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον 19ο αιώνα για να ξαναφτάσει στις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής αρχαιότητας. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην κλασική Ελλάδα ο πλούτος δεν ήταν συγκεντρωμένος σε μια ελίτ γύρω από κάποιο ανάκτορο, αλλά αντίθετα ήταν μοιρασμένος σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η εντελώς ασυνήθιστη και εξαιρετικά παρατεταμένη οικονομική άνθηση; Και πώς σχετίζεται με τα πνευματικά και πολιτικά επιτεύγματα που συνή­θως συνδέουμε με την κλασική αρχαιότητα: τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφία, δημο­κρατία;

Στο βιβλίο αυτό, ο Τζοσάια Όμπερ, καθηγητής κλασικών σπουδών και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επιχειρεί να δώσει μια απάν­τηση. Στηριζόμενος σ’ έναν τεράστιο όγκο ιστορικού, αρχαιο­λογικού και φιλολογικού υλικού, και αντλώντας από τα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας, της θεσμικής οικονομικής, της θεωρίας παιγνίων, αλλά και της οικολογίας και της εξελικτικής βιολογίας, ο Όμπερ χτίζει ένα θεω­ρητικό σχήμα που αναδεικνύει την απολύτως καινοφανή προσέγ­­γιση των Ελλήνων στην πολιτική ―προσέγγιση θεμελιωμένη στην έννοια του πολίτη, κατ’ αντιδιαστολή προς αυτήν του υπηκόου― και το ρόλο που αυτή είχε στην οικονομική άνθηση της αρχαίας Ελλάδας.

Βασιζόμενος στο σχήμα αυτό, ο Όμπερ αφηγείται εκ νέου την ιστορία της κλασικής αρχαιότητας, από τις απαρχές της μέχρι το τέλος του κόσμου των ελληνικών πόλεων-κρατών, φωτίζοντας πτυχές παραμελημένες ή ολότελα άγνωστες και παρουσιά­ζοντας γεγονότα γνωστά, μέσα από ένα πρίσμα εντελώς πρωτότυπο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρήστος ΛάσκοςΓια την αρχαιοελληνική «εξαιρετικότητα»https://alterthess.gr20/9/2021
Ιωάννης Μ. ΚωνσταντάκοςΟι περίοπτες πόλεις"The Athens Review of Books"Μάιος 2021
Βασίλης ΚάλφαςΑνατρεπτική εμπειρία αρχαιογνωσίας"Εφημερίδα των Συντακτών"13/2/2021
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΗ καινοτομία της αρχαιότητας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"7/2/2021
Δημήτρης Δουλγερίδης «Το αρχαίο ελληνικό θαύμα δεν είναι κάτι μαγικό. Έχει αιτίες» "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"24/12/2020
Νίκος ΕυσταθίουΗ πανδημία και η κρίση δημοκρατίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"11/10/2020