Βιβλίο
Αρχοντικές οικογένειες της Πελοποννήσου: Η οικογένεια Κανακάρη-Ρούφου
Από την Επανάσταση του 1821 στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών

Δημήτρης Μπαχάρας
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
2020
σ. 356
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1793-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Στο βιβλίο αυτό μελετάται η ιστορία μιας μεγάλης αρχοντικής οικογένειας της Πελοποννήσου, η οποία ξεκινά πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Παρέχοντας εξέχουσες μορφές στον τομέα της πολιτικής σε όλη την περίοδο από την Επανάσταση του 1821 έως και τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, η ιστορία των Κανακάρηδων-Ρούφων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς την πορεία της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από το πρίσμα μιας οικογενειακής ιστορίας. Γιατί σε κάθε ένα από τα μέλη της οικογένειας, και ειδικά στις περιπτώσεις του αντιπροέδρου του Εκτελεστικού Αθανασίου Κανακάρη-Ρούφου και του πρωθυπουργού Μπενιζέλου Ρούφου, μπορεί να δει κανείς ότι, όπως έλεγε και ο Βάλτερ Μπένγιαμιν για τις βιογραφίες σημαντικών προσώπων, «αντικατοπτρίζεται μια ολόκληρη εποχή». Έτσι, προσφέρεται μια διαφορετική οπτική στην κατανόηση των ίδιων των εποχών, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται πολλά ερωτήματα-ζητήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο ακολουθείται μια «παραδοσιακή» βιογραφία των προσώπων της οικογένειας και στο δεύτερο επιχειρείται μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική έρευνα και ανάλυση, η οποία εντάσσεται περισσότερο στη «σύγχρονη» βιογραφία, όπως αυτή καλλιεργείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται ερωτήματα που αφορούν τον μετασχηματισμό των προυχοντικών οικογενειών σε οικογένειες πολιτικών προσώπων μετά την Επανάσταση του ’21, την οικονομική τους πορεία από τον 18ο στον 20ό αιώνα, την κοινωνική τους δύναμη και δυναμική κ.ά., καθώς και τη δημιουργία και εξέλιξη των τοπικών κομμάτων που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΟι δύο αιώνες μιας οικογένειας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"31/1/2021
Δημήτρης ΛιούρδηςΗ Ιστορία σε μικρογραφία"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"24/12/2020
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΑρχοντικές οικογένειες της Πελοποννήσου: Η οικογένεια Κανακάρη-Ρούφου"Εστία"19/12/2020