Βιβλίο
Ηθικές επιστήμες

Μαρτίν Κόαν
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Αθήνα
Κίχλη
2020
σ. 280
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5461-16-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ciencias morales
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ, 1982. Η στρατιωτική δικτατορία διανύει τους τελευταίους μήνες της και προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με τον Πόλεμο των Φώκλαντ. Το Εθνικό Κολέγιο του Μπουένος Άιρες, το ίδρυμα όπου εκπαιδεύεται η ελίτ, είναι ένα μέρος όπου κυριαρχεί η πειθαρχία, ο φόβος και η καταπίεση. Η εικοσάχρονη Μαρία Τερέσα, άρτι προσληφθείσα επιμελήτρια του κολεγίου, καλείται να γίνει το αόρατο βλέμμα που θα ελέγχει τα πάντα χωρίς το ίδιο να γίνεται αντιληπτό. Καθώς η πλοκή ξετυλίγεται, η Μαρία Τερέσα, εγκλωβιζόμενη όλο και περισσότερο σ’ αυτόν τον κόσμο των άτεγκτων κανόνων, οδηγείται στην τουαλέτα των αγοριών του κολεγίου, όπου παραμονεύει προκειμένου να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους μαθητές που καπνίζουν. Έτσι όμως έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές της καταπιεσμένες επιθυμίες και φαντασιώσεις και στην πορεία μετατρέπεται από θύτης σε θύμα ενός ανελέητου ελεγκτικού μηχανισμού.
Ο Μαρτίν Κόαν, με μια αφήγηση αυστηρή και ψυχρή, κατασκευάζοντας μια γλώσσα που συχνά προκαλεί μια αίσθηση ανοίκειου, αποτυπώνει με ενάργεια τη διείσδυση του φόβου και μιας σαδιστικής ηθικής στην καθημερινότητα των ηρώων του.
Το μυθιστόρημα απέσπασε το 2007 το πολύ σημαντικό στον ισπανόφωνο κόσμο Βραβείο Herralde, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο La mirada invisible (Το αόρατο βλέμμα).

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διώνη ΔημητριάδουΗ ανατομία μιας δικτατορίας"Fractal"14/9/2021
Δήμητρα ΡουμπούλαΗ εθνική διαπαιδαγώγηση και τα τελευταία χρόνια της αργεντίνικης δικτατορίαςwww.oanagnostis.gr12/7/2021
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΈνα βιβλίο για την καταπίεση και την λήθη"Librofilo"7/7/2021
Θωμάς ΣυμεωνίδηςΑσκήσεις παρατήρησης στη θολή ζώνη εξουσίας και επιτήρησης"Εφημερίδα των Συντακτών"12/6/2021
Μιχάλης ΜοδινόςΣτους αντίποδες του μαγικού ρεαλισμού"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"3/4/2021
Κώστας ΑθανασίουΦωτίζοντας τα πολλά πρόσωπα της αβύσσου"Η Εποχή"24/1/2021
Κατερίνα ΜαλακατέΗθικές επιστήμες"Διαβάζοντας"15/1/2021
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΗθικές επιστήμες"NO14ME"14/1/2021