Βιβλίο
Μαρία Θηρεσία Καρλότα
Ρόδινη στάχτη

Σόνια Ζαχαράτου
Αθήνα
Κύφαντα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2020
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2011
σ. 236
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-84791-7-3
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας.
Το πρωτότοκο παιδί τους, που φθάνει στη ζωή μια δεκαετία πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Το όνομά του: Μαρία Θηρεσία Καρλότα.
Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ένα παραμύθι.
Η Επανάσταση, όμως, διαλύει όλα τα δεδομένα και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια, μετά από διωγμούς, εξευτελισμούς και περιπέτειες, φυλακίζεται και οι βασιλείς δεν γλυτώνουν το λεπίδι.
Η έφηβη Μαρία Θηρεσία Καρλότα, μόνη εναπομείνασα της οικογένειάς της, ανταλλάσσεται με ομήρους στη Βιέννη, παντρεύεται, επιστρέφει και πολεμά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη οχυρωμένη στο Μπορντώ, στέφεται βασίλισσα για είκοσι λεπτά, και πληροφορείται για την κρυφή ερωτική σχέση της μητέρας της με τον Σουηδό στρατιωτικό Άξελ φον Φέρσεν.
Το βιβλίο Μαρία Θηρεσία Καρλότα – Ρόδινη Στάχτη βασίζεται σε μια πλούσια ιστορική βιβλιογραφία, καταγράφει τα γεγονότα της εποχής, τον άνεμο του Διαφωτισμού που σάρωσε την Ευρώπη, το ξεσήκωμα του λαού, τη νίκη του, αλλά και την τραγική περίοδο της Τρομοκρατίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: