Βιβλίο
Φιλοσοφικές θεωρήσεις πάνω στο φάντασμα του Θεού, τον πραγματικό κόσμο και τον άνθρωπο

Μιχαήλ Μπακούνιν
Μετάφραση: Δημήτρης Μπαλτάς
Αθήνα
Εκδόσεις s@mizdat
2020
σ. 142
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5220-53-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Considérations philosophiques sur le fantôme divin, le monde réel et l’Homme
Ρωσική σκέψη
Σημειώσεις: Εισαγωγή - Σχόλια : Δημήτρης Μπαλτάς
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η ελληνική βιβλιογραφία για την ρωσική σκέψη του 19ου αιώνα, εμπλουτίζεται με ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο του Μιχαήλ Μπακούνιν. Πρόκειται για ένα κείμενο - ποταμό, στο οποίο ο άνθρωπος που ενέπνευσε γενιές ολόκληρες επαναστατών ανά τον κόσμο, προσεγγίζει, με βάση τα δεδομένα της εποχής του, μερικά από τα κεντρικά ζητήματα φιλοσοφικού και πολιτικού στοχασμού.

Το δοκίμιο «Φιλοσοφικές θεωρήσεις πάνω στο φάντασμα του Θεού, τον πραγματικό κόσμο και τον άνθρωπο» του σπουδαίου Ρώσου στοχαστή Μιχαήλ Μπακούνιν γράφτηκε το 1870-1871, στον απόηχο των ευρωπαϊκών επαναστάσεων του 19ου αιώνα, αλλά των πρόσφατων, την εποχή εκείνη, επιστημονικών ανακαλύψεων.

Με το δοκίμιο αυτό ο Μπακούνιν επιστρέφει στην ενασχόληση με την φιλοσοφία από την οποία και είχε ξεκινήσει τα έτη 1836-1840.

Το κείμενο των «Φιλοσοφικών θεωρήσεων» έχει έναν συνθετικό χαρακτήρα: αποσπάσματα από προηγούμενα βιβλία του, αλλά και κριτική στον θετικισμό του Αύγουστου Κοντ, και τέλος συζήτηση πάνω σε θέματα των επιστημονικών χώρων της αστρονομίας, της χημείας, της βιολογίας και ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «Φιλοσοφικές θεωρήσεις» παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε πλήρη ελληνική μετάφραση, συνοδευόμενη από πλήθος υποσημειώσεων τόσο του συγγραφέα, όσο και του μεταφραστή, προκειμένου να διευκολυνθεί ο αναγνώστης. Το 3ο κεφάλαιο είχε μεταφραστεί το 1917.
Το βιβλίο συμπληρώνει την σειρά «Ρωσική σκέψη» των εκδόσεων S@mizdat, με εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια του Δημήτρη Μπαλτά.