Βιβλίο
Τρικυμίες παθών
Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ

Αργυρώ Μαντόγλου
Αθήνα
Κλειδάριθμος
2021
σ. 264
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-645-121-8
Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.40€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Τον Ιούνιο του 1771 ένας νεαρός έµπορος αποπλέει µε τον βοηθό του από το λιµάνι της Σµύρνης µε προορισµό το κοσµοπολίτικο Άµστερνταµ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εµπορικού συνεταιρισµού. Είναι ο εικοσιτριάχρονος ∆ιαµαντής Κοραής, που πέρα από τις εµπορικές δραστηριότητες θέλει απελπισµένα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύµα του στη «φωτισµένη» Ευρώπη.

Ο ίδιος αργότερα θα πει: «Η νεότης µου εσαλεύετο από τρικυµίας παθών». Αυτά τα πάθη περιγράφονται σε τούτη τη µυθιστορηµατική βιογραφία –µια εν πολλοίς άγνωστη αλλά σηµαντική πτυχή της ζωής του Αδαµάντιου Κοραή–, η µεταµόρφωσή του από συνεσταλµένο Ανατολίτη σε γοητευτικό µποέµ κοσµοπολίτη, η έκθεσή του στις ριζοσπαστικές ιδέες λίγο πριν από το ξέσπασµα της Γαλλικής Επανάστασης, η επαφή του µε σπουδαίους διανοούµενους, το πάθος του για µάθηση και η µύησή του στην τέχνη, στον έρωτα και στις απολαύσεις, αλλά και ο σκοτεινός εαυτός του, που θα αποκαλυφθεί όταν φτάσει στα έγκατα της θλίψης και στα όρια των αντοχών του.

Οι Τρικυµίες παθών είναι ταυτόχρονα το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, αυτό µιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάµεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Mε τους δισταγµούς, την τόλµη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύµα –ιδιότητες που έµελλε να συµβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του µεγάλου ∆ασκάλου του Γένους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Πέρσα ΚουμούτσηΟ νεαρός Κοραής που αμφιταλαντεύεται σε Δύση και Ανατολή"Fractal"13/4/2021
Ελένη ΓκίκαΌταν ο νεαρός Αδαμάντιος Κοραής συνάντησε την Αργυρώ Μαντόγλου στο Άμστερνταμ https://www.liberal.gr2/4/2021
Κατερίνα ΜαλακατέΤρικυμίες παθών"Διαβάζοντας"24/3/2021
Δάφνη Μαρία ΒουβάληΤρικυμίες παθώνhttp://www.periou.gr22/3/2021
Λεύκη ΣαραντινούΤα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμwww.bookpress.gr20/3/2021
Μαρία ΣφυρόεραΤρικυμίες παθώνhttps://www.ert.gr5/3/2021
Ελένη ΓκίκαΑργυρώ Μαντόγλου: Ταυτίστηκα με τον νεαρό Κοραή "Φιλελεύθερος"21/2/2021