Βιβλίο
Ο κύκλος με την κιμωλία
Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια

Bertolt Brecht
Μετάφραση: Σπύρος Μπαζίνας
Αθήνα
Παρά Πέντε
2021
σ. 64
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98114-7-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Der augsburger kreidekreis
Alter libris
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ μ’ αυτό το πανέμορφο διή¬γημά του μας χαρίζει ένα έργο φωτεινό, με αίσια έκβαση, ένα έργο που τελειώνει με τη νίκη της καλοσύνης και της αγάπης. Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση ένα κινέζικο αφήγημα, δημιουργεί μια συναρπαστική πλοκή, όπου ο πόλεμος είναι παρών και η απληστία, ο εγωισμός κυριαρχούν. Αλλά μέσα σ’ αυτή την καταχνιά μιας κοινωνίας που βγαίνει από έναν εμφύλιο πόλεμο, υπάρχει χώρος για αισιοδοξία και δικαίωση.
Η ηρωίδα του, η Άννα, είναι η προσωποποίηση της αυταπάρνησης και αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, να διεκδικήσει το δικαίωμα ν’ αγαπάει το μωρό που μεγάλωσε σαν πραγματική του μάνα…
Απ’ αυτό το διήγημα, ως προσχέδιο, προέκυψε το αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Μπρεχτ «Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία», έργο που γράφτηκε την εποχή που ο κόσμος έβγαινε από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προ¬σπαθούσε να επαναπροσδιοριστεί για να χτίσει ξανά τη ζωή του.
Ήταν η περίοδος της αυτοεξορίας του συγγρα¬φέα στις ΗΠΑ και όταν ολοκληρώθηκε το 1945, έμελλε να γίνει από τα διασημότερα και πιο πο-λυπαιγμένα έργα του Γερμανού θεατρικού συγ¬γραφέα και ποιητή, σε όλο τον κόσμο.