Βιβλίο
O κατά φαντασίαν ασθενής

Moliere
Μετάφραση: Ιωάννης Πολέμης
Αθήνα
Παρά Πέντε
2021
σ. 88
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-85247-9-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Le malade imaginaire
Κυκλοφορεί
Τιμή: 4.50€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Είναι ένα από τα πιο φημισμένα έργα του Μολιέρου. Μια σπαρταριστή κωμωδία, με ήρωα τον Αργγάν, τον υποχόνδριο και φιλάργυρο ηλικιω¬μένο άντρα που αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στην πραγματικότα είναι υγειέστατος. Γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν στήσει ένα γαϊ¬τανάκι εκμετάλλευσης με απίθανες συνταγές και οδηγίες, ενώ η ερωτευμένη κόρη του, με τη βοήθεια της παμπόνηρης υπηρέτριάς τους, αγωνίζεται να αποφύγει τον καταναγκαστικό γάμο της με ένα γιατρό, απόρροια της επιθυμίας του πατέρα της να έχει έναν πρόχειρο γιατρό στο σπίτι.
Είναι το τελευταίο δημιούργημα του διάσημου συγγραφέα. Κατά ιστορική ειρωνεία, ο Μολιέρος κατέρρευσε επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες.
Αποτελείται από τρεις πράξεις και στην αυθεντική του εκδοχή περιελάμβανε χορευτικά νούμερα και μουσικά ιντερλούδια που συνέθεσε ο Γάλλος συνθέτης Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρούλα Χατζημιχαήλ«Η διακειμενικότητα και το κωμικό στοιχείο στα: "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" τού Μολιέρου και "Βαβυλωνία" του Δ.Κ. Βυζάντιου και τις αναπαραστάσεις τους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τέχνη γενικότερα»Περιοδικό "Εμβόλιμον"932021