Βιβλίο
1821: Γυναίκες και Επανάσταση
Από τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος

Βασιλική Λάζου
Αθήνα
Διόπτρα
2021
σ. 280
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-653-246-7
Ιστορία και Πολιτική
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.35€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Προεπαναστατικά χρόνια. Μέσα από γλαφυρές και ενδιαφέρουσες αφηγήσεις διερευνώνται με κριτική ματιά οι πραγματικότητες των γυναικών στα Γιάννενα, την Αθήνα, τις Κυκλάδες, τη Χίο και την Ύδρα.
Η προετοιμασία του Αγώνα. Στον απόηχο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Φαναριώτισσες και γυναίκες της αναδυόμενης αστικής τάξης αναλαμβάνουν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση.
Η Επανάσταση. Γυναίκες εν πολέμω. Μέσα από μια ποικιλία ιστορικών πηγών διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι γυναίκες στον πόλεμο, η επικουρική και ενίοτε η πολεμική τους δραστηριότητα. Γυναίκες ως «βάρος», γυναίκες ως «λάφυρο», γυναίκες στα χαρέμια.
Επώνυμες και διάσημες γυναίκες του 1821. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους. Οι εξαιρετικές και ασυνήθιστες πράξεις τους τις έβγαλαν από την αφάνεια και τις έφεραν στο επίκεντρο συνταρακτικών εξελίξεων που ξεπερνούσαν τα κοινωνικά όρια του φύλου τους.
Οι μαζικές αιχμαλωσίες. Χριστιανές και μουσουλμάνες στην Πελοπόννησο, τη Νάουσα, τη Χίο, τα Ψαρά, την Κάσο και την Αθήνα αντιμετωπίστηκαν ως λεία πολέμου προς εκμετάλλευση και εμπόρευμα για προσπορισμό κέρδους.
Ο Καποδίστριας. Με φόντο τις πρώτες προσπάθειες συγκρότησης του ελληνικού κράτους, θίγονται ζητήματα μέριμνας των χιλιάδων εξαθλιωμένων προσφύγων, των ηθικών αμοιβών και των συντάξεων για τις χήρες των αγωνιστών, της γυναικείας εκπαίδευσης και της απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή και τα πολιτειακά κείμενα του Αγώνα.

Τελικά, τι άλλαξε στη ζωή των γυναικών από την οθωμανική κοινωνία στον δρόμο για το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος;

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών, από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. Μουσμούτης1821: Γυναίκες και ΕπανάστασηΠεριοδικό "Ιστορία"651Σεπτέμβριος 2022
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΟι γυναίκες στην οθωμανοκρατούμενη Ελλάδαhttp://literature.gr14/5/2021
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΒασιλική Λάζου : Οι γυναίκες , αδύναμοι κρίκοι στις πολεμικές συγκρούσεις του 1821www.oanagnostis.gr13/4/2021
Κώστας ΣτοφόροςΟι Γυναίκες και η Επανάσταση του 1821"Δρόμος της Αριστεράς"3/4/2021
Πόλυ ΚρημνιώτηΟι γυναίκες, χριστιανές και μουσουλμάνες ήταν ο αδύναμος κρίκος το 1821"Η Αυγή"28/3/2021
Παναγιώτης ΦρούντζοςΟ κανόνας ήθελε τη γυναίκα στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής"Documento"28/3/2021
Παναγιώτης ΦρούντζοςΗ αθέατη πλευρά της Ιστορίας"Documento"21/3/2021