Βιβλίο
Τα λόγια που ειπώθηκαν

Ελίν Πελίν
Μετάφραση: Πάνος Σταθόγιαννης
Αθήνα
Ροές
2021
σ. 272
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-283-507-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: βουλγαρικά
Ξένη Λογοτεχνία
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θωμάς Στεργιόπουλος
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.90€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ήλιος ανελέητος, εκτάσεις απέραντες, ατμόσφαιρα πότε πνιγηρή και πότε γιορτινή – η ζωή όλη των θεριστών, των αγροτών, των ανθρώπων της γης: οι έρωτες, τα πάθη, τα όνειρά τους, ζωγραφισμένα με ενάργεια, απλότητα κι ειλικρινή αγάπη.

Ο Ελίν Πελίν στα δεκατρία αφηγήματα του τόμου αυτού σκιαγραφεί αριστουργηματικά την –όχι και τόσο ξένη στον Έλληνα αναγνώστη– καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι διηγήσεις του ποικίλλουν: από τη συγκινητική και λιτή ιστορία ενός Γέρικου βοδιού ή ενός κρυφού έρωτα Δίπλα στον νερόμυλο, μέχρι την περιγραφή της αποσύνθεσης και παρακμής της αγροτικής ζωής κι ενός κόσμου που ολοένα αλλάζει, βαίνοντας προς την εκβιομηχάνιση (Γη, Οι Γέρακες), ο Βούλγαρος συγγραφέας μάς δίνει εξαιρετικά δείγματα της τέχνης του.

Ο αναγνώστης θα νιώσει πως μια βαθιά συγγένεια τον συνδέει με τα πρόσωπα που περνούν από τις σελίδες του βιβλίου. Όλα θα του φανούν γνώριμα: το «κλίμα», οι άνθρωποι, οι συνήθειες, οι νοοτροπίες. Κοινός παρονομαστής: η γη των Βαλκανίων.