Βιβλίο
Ο αμερικανικός φιλελληνισμός
Η επίδραση της Επανάστασης του 1821 στις ΗΠΑ

Μορίν Κόνορς Σαντελι
Μετάφραση: Δημήτρης Σταυρόπουλος
Μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη
Αθήνα
Ψυχογιός
2021
σ. 352
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-01-3824-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Greek fire
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.90€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η Ελληνική Επανάσταση είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Αμερικανούς. Οι αμερικανικές εφημερίδες της εποχής ονόμασαν το ξέσπασμα συμπάθειας και υποστήριξης προς τους Έλληνες «Ελληνική Φωτιά», κάνοντας έναν παραλληλισμό με το βυζαντινό υγρό πυρ. Αν και η σύσταση του υγρού πυρός έχει χαθεί στο διάβα της Ιστορίας, η αμερικανική «Ελληνική Φωτιά» αποτελούνταν από ενθουσιασμό για τον ελληνικό αγώνα, τον οποίο ενέπνεε η πεποίθηση πως τα δημοκρατικά ιδεώδη συνέδεαν τους Αμερικανούς με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν.

Το παρόν βιβλίο, ωστόσο, δεν περιέχει απλώς μια ιστορία για το εύρος της στήριξη που παρείχαν οι Αμερικανοί στους Έλληνες. Το κίνημα υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας αποτελεί ένα μοναδικό όχημα για να διερευνηθούν τα συμφέροντα των Αμερικανών στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία· να διαπιστωθούν οι τρόποι με τους οποίους οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα βοηθούσαν τους Έλληνες να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία, καθώς και να εξεταστεί πώς αυτές οι προσπάθειες επηρέασαν τα μεταρρυθμιστικά κινήματα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υποστήριξη στην Ελληνική Επανάσταση είχε κοινωνικές επιπτώσεις και πολιτικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ, ενώ, αντίθετα, ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας βοήθησε τους Αμερικανούς να αυτοπροσδιοριστούν ως λαός και να ερμηνεύσουν την κληρονομιά της Αμερικανικής Επανάστασης στη διεθνή σκηνή.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελπιδοφόρος ΙντζέμπεληςΟ αμερικανικός φιλελληνισμόςdiastixo.gr6/9/2021
Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής«Το 1821 επηρέασε την ιδέα κατά της δουλείας στις ΗΠΑ»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"15/5/2021
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΜία σπουδαία συμβολή στην ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασηςhttp://literature.gr21/4/2021
Άγγελος ΠετρουλάκηςΙδιαίτερο μελέτημα, που μας γνωρίζει άγνωστες πτυχές τού Αγώνα"Fractal"13/4/2021
Μαρία ΑδαμοπούλουΜια «Ελληνίδα σκλάβα» στις ΗΠΑ το 1847 "Τα Νέα"27/3/2021
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΟ Κολοκοτρώνης στη Νέα Υόρκη"Lifo"25/3/2021
Φίλιππος ΦιλίππουΟ αμερικανικός φιλελληνισμόςdiastixo.gr22/3/2021