Βιβλίο
Η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγοριές

Γλυκερία Μπασδέκη
Θοδωρής Γκόνης
Αθήνα
Κάπα Εκδοτική
2021
σ. 64
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-628-117-4
Σημειώσεις: Πρόλογος: Αγγελική Κοτταρίδη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου (το λαϊκό ανάγνωσμα με κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κυκλοφορούσε σε φτηνές εκδόσεις από το 1680 περίπου ως τις μέρες μας) είναι το σώμα της παράστασης που δούλεψαν μαζί ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης και η συγγραφέας Γλυκερία Μπασδέκη και το καλοκαίρι του 2020 πρωτοπαρουσιάστηκε στο «πατρογονικό» των Αιγών.

Οι περίεργες και φανταστικές αυτές περιπέτειες του γνωστού-αγνώστου Oικουμενικού της Φυλλάδας που κατατροπώνει φουσάτα, Αμαζόνες και μονοπόδαρους, έρχονται στο σήμερα για να «ξαναπαιχτούν» και να «ξανακουστούν».

Ο Αλέξανδρος από την κορυφή του κόσμου και ο Αλέξανδρος από τα βάραθρα της μνήμης μιλάει συνεχώς, προσπαθώντας να γεφυρώσει τα χάσματα της θλιμμένης του ψυχής. Μαζί του ο Πλούταρχος, ο Αρριανός, οι θυμωμένες γοργόνες, η χήρα του η Ρωξάνδρα, σε μια λαϊκή παραμυθία για χαλεπούς καιρούς.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γλυκερία ΜπασδέκηΜε τον Μεγαλεξανδράκη: Ανεβάζοντας γοργόνες και φουσάτα στη σκηνή. Για το θεατρικό Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγορίεςΠεριοδικό "Καρυοθραύστις"10Απρίλιος 2022
Θοδωρής Α. ΓκόνηςΜε τον Μεγαλεξανδράκη: Ανεβάζοντας γοργόνες και φουσάτα στη σκηνή. Για το θεατρικό Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγορίεςΠεριοδικό "Καρυοθραύστις"10Απρίλιος 2022
Ανθούλα ΔανιήλΗ φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγοριέςdiastixo.gr5/4/2021