Βιβλίο
Ω, χρόνοι εσείς της νεότητός μου
Νεανικά και άλλα ποιήματα

Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Γιώργος Σταμάτης
Αθήνα
Andy's Publishers
2021
σ. 117
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-565-300-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Το ανά χείρας τομίδιο περιέχει μερικά, στην πλειονότητά τους νεανικά ποιήματα του Brecht σε ελληνική μετάφραση. Δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο, άξιο αναφοράς και αιτιολόγησης κριτήριο επιλογής. Ίσως προκύψει κάποιο εκ των υστέρων, αλλά εναπόκειται στον αναγνώστη να το διαπιστώσει.
Όλα τα ποιήματα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί φυσικά ήδη προ πολλού. Με εξαίρεση ενός χωρίς τίτ­λο, γραμμένου το 1918, που πρωτοδημοσιεύθηκε το έτος 2016 στο 4ο τεύχος του περιοδικού Sinn und Form, και ενός δευτέρου, το οποίο περιέχεται στις μέχρι πρότινος σχεδόν άγνωστες στο ευρύτερο κοινό επιστολές του Brecht προς τον νεανικό του φίλο της βερολινέζικης περιόδου Alfred Bronnen και δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σε καμιά συλλογή. (...)
(…) Παρά τις αδυναμίες της παρούσας μετάφρασης, τις οποίες ούτε καν ο πλέον ευμενής αναγνώστης θα μπορέσει να παραβλέψει, ο μεταφραστής θα θεωρούσε αρκούντως ικανοποιητική ανταμοιβή για τους όποιους κόπους του, αν, έστω και μετρημένοι στα δάχτυλα αναγνώστες εξοικειωμένοι κάπως με την ποίηση του Brecht, διαβάζοντας ένα άγνωστό τους από τα μεταφρασμένα εδώ ποιήματα, το αναγνωρίζουν ως ποίημα του Brecht. Αλλά και χωρίς αυτό, αν οι αναγνώστες απλώς και μόνον χαρούν την ανάγνωση των ποιημάτων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βιβή ΤουρόγιαννηΩ, χρόνοι εσείς της νεότητός μουΠεριοδικό "Μανδραγόρας"64Απρίλιος 2021