Βιβλίο
Μνήμης χάριν: Πρακτικά ημερίδας για τον Νίκο Μπιργάλια
Πελοπόννησος: Ο τόπος και οι προσλήψεις

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μαρία Μήτση - Αναγνώστου
Επιμέλεια: Ανδρέας Μοράκης
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μπαρτζώκα
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2021
σ. 272
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8238-9
Διαχρονικές Μελέτες
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Πελοπόννησος. Ένας τόπος με βαθύ ιστορικό αποτύπωμα, με πλούσια δυναμική και ενεργό υπόβαθρο. Ένας τόπος που εξακολουθεί να γοητεύει τον περιηγητή, τον καλλιτέχνη, τον επιστήμονα, τον αναγνώστη και να ωθεί σε νέες αναζητήσεις, αναπαραστάσεις, προσλήψεις και αναγνώσεις. Ένας τόπος που όσο τον προσεγγίζουμε, τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε πόσα ακόμη εξακολουθούμε να αγνοούμε γι’ αυτόν.
Ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του ευρύτατου αυτού θεματικού πεδίου έρχονται να φωτίσουν οι μελέτες που περιέχονται στον παρόντα τόμο, μελέτες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε εις μνήμην του Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Μπιργάλια. Διακεκριμένοι επιστήμονες –ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης και φιλόλογοι– συναντώνται εδώ και αναπτύσσουν έναν γόνιμο επιστημονικό διάλογο που αποσκοπεί σε μια πολυεπίπεδη και πολυπρισματική προσέγγιση της Πελοποννήσου. Καθεμιά από τις μελέτες αποτελεί πρωτότυπη συμβολή στην επιστημονική έρευνα και συγχρόνως προσκαλεί τον αναγνώστη όχι μόνο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να προβεί ο ίδιος σε νέες κριτικές αναγνώσεις και προσλήψεις, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό σε ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον ιστορικό χρόνο και χώρο με προορισμό την Πελοπόννησο. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόσκληση-πρόκληση που συναντά κανείς στις σελίδες αυτού του έργου.

Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Σοφία Ανεζίρη, Πάνος Βαλαβάνης, Μαρία Δ. Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Στέλιος Ιερεμίας, Στυλιανός Κατάκης, Αναστασία Κεφαλά, Γεωργία Κοκκορού-Αλευρά, Ιωάννα Κράλλη, Κώστας Μπουραζέλης, Μαρία Ντούρου-Ηλιοπούλου, Γιώργος Πάλλης, Δημήτρης Παυλόπουλος, Ειρήνη Πέππα-Παπαϊωάννου, Άννα Ραμού-Χαψιάδη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Ανδρέας Χέλμης, Μενέλαος Χριστόπουλος.