Βιβλίο
Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία

Thomas Cantaloube
Μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος
Αθήνα
Πόλις
2021
σ. 544
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-765-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Σημειώσεις: Bραβεία: LANDERNEAU POLAR, CALIBRE 47, SANG D’ENCRE, MYSTÈRE DE LA CRITIQUE, ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 20 MINUTES/QUAIS DU POLAR
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Παρίσι, φθινόπωρο του 1959. Η Αλγερία διεκδικεί την ανεξαρτησία της και ο πόλεμος δεν αφήνει ανέγγιχτη τη μητροπολιτική Γαλλία. Ένας επιφανής Αλγερινός δικηγόρος, που πρόσκειται στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα FLN, δολοφονείται στο Παρίσι με τη Γαλλίδα σύζυγό του και τα παιδιά τους.
Η αστυνομία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του FLN και αναθέτει την υπόθεση σε έναν νεαρό και σχετικά άπειρο αστυνομικό. Ο πατέρας της δολοφονημένης συζύγου, πρώην ηγετικό στέλεχος της γαλλικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, ζητά από έναν Κορσικανό παλιό σύντροφό του από την Αντίσταση, αλλά που τώρα είναι μέλος του υποκόσμου, να ανακαλύψει τον δολοφόνο.
Παράλληλα, ο διευθυντής της αστυνομίας του Παρισιού Μωρίς Παπόν [υπαρκτό πρόσωπο· συνεργάτης του καθεστώτος του Βισύ, υπαίτιος για την εκτόπιση των Γάλλων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνέχισε ανενόχλητος τη λαμπρή διοικητική του σταδιοδρομία με όλες τις κυβερνήσεις και μόλις το 1998 καταδικάστηκε από τη γαλλική Δικαιοσύνη· ο Παπόν ήταν επίσης υπεύθυνος για τη σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1961, καθώς και για την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης κατά της OAS και του Πολέμου της Αλγερίας, στις 8 Φεβρουαρίου 1962, στη στάση του μετρό Charonne] αναθέτει σε έναν πρώην δωσίλογο, που αναλαμβάνει σκοτεινές αποστολές για λογαριασμό της αστυνομίας, να εκτελέσει τον δολοφόνο, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση χωρίς συνέπειες.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί τις άλλοτε παράλληλες και άλλοτε συγκλίνουσες πορείες των τριών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους χαρακτήρων του, στις ακριβές συνοικίες και τα υποβαθμισμένα προάστια, στα μεγαλοπρεπή κυβερνητικά μέγαρα και τα άθλια διαμερίσματα του Παρισιού, από το 1959 ώς το 1962, και φωτίζει το παρασκήνιο του «βρώμικου πολέμου» που διεξήγαγε στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» ο Μωρίς Παπόν, χωρίς ποτέ να θυσιάζει τις απαιτήσεις της μυθιστορηματικής φόρμας ή να καταφεύγει σε υπεραπλουστευτικές περιγραφές των ψυχολογικών χαρακτηριστικών των ηρώων του.
Με αυτό τον ευφυή συνδυασμό πραγματικών γεγονότων και μυθοπλασίας, ο Τομά Κανταλούμπ υπογράφει το πρώτο του μυθιστόρημα ελέγχοντας με εντυπωσιακό τρόπο το υλικό του. Ζωντανεύει μια περίοδο σκοτεινή, γεμάτη προδοσίες και ανατροπές. Με τη συναρπαστική του πλοκή, το Ρέκβιεμ για μια Δημοκρατία συμπληρώνει με θαυμαστό τρόπο, ως δίπτυχο, το Μαύρο Αλγέρι του Μωρίς Αττιά.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΡέκβιεμ για μια Δημοκρατία"Librofilo"3/8/2022
Φαέθων Θεόδωρος Ζέρβας ΣκοπελίτηςΡέκβιεμ για μια ΔημοκρατίαΠεριοδικό "Κλεψύδρα"19Μάιος 2022
Μαρία ΒρέντζουΈνα σπουδαίο μυθιστόρημα για τον πόλεμο της Αλγερίας"Fractal"8/3/2022
Δέσποινα ΠαπαστάθηΡέκβιεμ για Μια και για Όλες τις Δημοκρατίεςwww.oanagnostis.gr23/11/2021
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΦθινοπωρινές επέτειοι"Εστία"24/10/2021
Γιώργος ΝούσηςΓαλλικά εγκλήματα στη μητρόπολη "Η Αυγή"5/9/2021
Κυριακή ΜπεϊόγλουΗ ουτοπία της δημοκρατίας"Εφημερίδα των Συντακτών"21/8/2021
Φίλιππος ΦιλίππουΣτη σκοτεινή πλευρά της Γαλλίας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"14/8/2021
Έλενα ΧουζούρηΡέκβιεμ για μια Δημοκρατίαwww.bookpress.gr5/8/2021
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΗ απογύμνωση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας"Η Αυγή"9/7/2021
Δημήτρης ΚαρύδαςΣτις παρυφές της Γαλλο-αλγερινής αντιπαράθεσης"Fractal"7/7/2021
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης«Ήθελα να σκάψω στα πιο βρόµικα κομμάτια της κοινωνίας»"Ελεύθερος Τύπος"3/7/2021
Άγγελος ΧαριάτηςΙσορροπώντας στο τεντωμένο σκοινί της ιστορίας"Fractal"23/6/2021
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΡέκβιεμ για μια Δημοκρατία"NO14ME"10/6/2021
Γιάννης ΑντωνιάδηςΡέκβιεμ για μια Δημοκρατίαhttps://www.bookfeed.gr7/6/2021