Βιβλίο
Καχάμπρε

Αρμάντο Ρομέρο
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα
Αθήνα
Τόπος
2021
σ. 224
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-499-366-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Cajambre
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.40€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

«Η νύχτα σκότωσε τη Ρουπέρτα». Από το πρώτο λεπτό οι φήμες γύρω από τη δολοφονία της νεαρής Αφροκολομβιανής στις όχθες του ποταμού Καχάμπρε οργιάζουν. Φαίνεται ότι συνέβη κατά λάθος από το χέρι του Οράσιο Φλέμινγκ στο βραδινό κυνήγι. Ή μήπως τη σκότωσε ο ζηλιάρης σύζυγός της, ο γερο-Λουκουμί, επειδή τον απατούσε με τον νεαρό Μπαλάντα;

Στα εννιάμερα που έπονται το άψυχο σώμα της Ρουπέρτα, με το δέρμα τεντωμένο από τη φρεσκάδα της νιότης, κείτεται στην τούμπα, πλαισιωμένο από λουλούδια, φοινικόφυλλα και καθολικούς αγίους, για να του αποδώσουν τιμές. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν τον ένοχο, γιατί αν δεν βρεθεί, η ψυχή της Ρουπέρτα θα μείνει σκιά. Μια σκιά που θα τριγυρνάει για πάντα στην πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, στοιχειώνοντας τις συστάδες των μαγκρόβιων που βουλιάζουν τις ρίζες τους στα λασπερά νερά του επιβλητικού Καχάμπρε.

Ο θάνατος της όμορφης οστρακοσυλλέκτριας αναμοχλεύει τη ζοφερή πραγματικότητα πίσω από τη ζωή των κατοίκων, είτε είναι απόγονοι Αφρικανών σκλάβων ή ντόπιων ιθαγενών, είτε λευκών αποίκων που ήρθαν στην περιοχή ως χρυσοθήρες ή ξυλέμποροι. Σύγκρουση πολιτισμών και πλοκή που ταλαντεύεται μεταξύ σασπένς, χιούμορ και τραγωδίας, το Καχάμπρε είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στις ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές συνθήκες της «Ρεσιόν δελ Πασίφικο», όπως αποκαλείται αυτό το αφιλόξενο, σχεδόν άγνωστο κομμάτι της κολομβιανής γης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης Ν. Φράγκος« Η εκλογή αφροκολομβιανής αντιπροέδρου ίσως σηματοδοτεί μια αλλαγή» "Η Εποχή"6/11/2022
Αντώνης Ν. ΦράγκοςΤα Μάτια της Νύχτας πήραν τη Ρουπέρτα"Η Αυγή"8/7/2022
Χριστίνα Πάντζου«Η Κολομβία είναι μια πολύ βίαιη χώρα»"Εφημερίδα των Συντακτών"1/6/2022
Μιχάλης ΜοδινόςΤα πάθη της καρδιάς του σκότους"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"23/12/2021
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΚαχάμπρε"NO14ME"22/11/2021
Γιάννης ΑντωνιάδηςΚαχάμπρεhttps://www.bookfeed.gr19/11/2021
Κώστας ΑθανασίουΣτις κρυφές γωνιές της κολομβιάνικης ζούγκλας"Η Εποχή"10/10/2021
Μιχάλης ΜοδινόςΑνθρωπολογία και οικολογία της καρδιάς του σκότουςΠεριοδικό "Χάρτης"34Οκτώβριος 2021