Βιβλίο
Αφηγήσεις & «αφηγήσεις» για την παιδική ηλικία

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μένη Κανατσούλη
Επιμέλεια: Ρόζη-Τριανταφυλλιά Αγγελάκη
Επιμέλεια: Δανάη Σουλιώτη
Θεσσαλονίκη
University Studio Press
2021
σ. 280
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-12-2515-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 27.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει 24 εισηγήσεις, αποτέλεσμα των επιστημονικών διεργασιών που συντελέσθηκαν στο ομώνυμο συνέδριο τον Οκτώβριο του 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγγραφείς του, ακαδημαϊκοί επιστήμονες και μελετητές της Παιδικής Λογοτεχνίας και της Λογοτεχνίας, της Ψυχολογίας, της Ιστορίας, του Κινηματογράφου, των ΜΜΕ, του Πολιτισμού εν γένει, ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις λόγω των ξεχωριστών επιστημονικών τους ενδιαφερόντων θέτουν ερωτήματα αναφορικά με την παιδική ηλικία: «τι είναι το παιδί;», «τι είναι η παιδική ηλικία;». Πρόκειται για ερωτήματα, στα οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε μονολεκτικά. Γι’ αυτό τον λόγο αναζητούνται οι εκδοχές της παιδικής ηλικίας, οι αποτυπώσεις της, οι αναπαραστάσεις της στην Τέχνη, στη Μνήμη, στο συνειδητό νου αλλά και στο ασυνείδητο. Σκοπός των διεπιστημονικών αυτών προσεγγίσεων είναι η διάνοιξη οριζόντων, νέων οπτικών που θα εμπλουτίσουν την έννοια της παιδικής ηλικίας.

Η διπλή εκφορά του όρου «αφηγήσεις» στον τίτλο έχει τη σημασία της: αφήγηση ως προφορική ιστορία, αλλά επίσης αφήγηση νοείται και κάθε ιστορία στην οποία διαμεσολαβεί ο εγγεγραμμένος στο κείμενο αφηγητής. Στις μέρες μας όμως, η αφήγηση διευρύνεται: είναι η ιστορία η οποία μεταφέρεται στον αναγνώστη, θεατή, ακροατή, χρήστη ψηφιακών μέσων μέσω μιας πλειάδας δυνατοτήτων. Αφήγηση μπορεί να είναι η εικονογράφηση ενός βιβλίου, αφήγηση είναι η κινηματογραφική ταινία, αφήγηση είναι μια σειρά κινούμενων σχεδίων ή ακόμη-ακόμη και η εν είδει παιχνιδιού διαμεσική εξέλιξη μιας ιστορίας με τη συμμετοχή κοινού. Κάτω από την ομπρέλα της αφήγησης και «αφήγησης» με εστίαση στην παιδική ηλικία, συνδέονται όλα τα κεφάλαια του τόμου αυτού.