Βιβλίο
Η μούτα και άλλες ιστορίες

Δήμητρα Λουκά
Αθήνα
Κίχλη
2021
σ. 120
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5461-26-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.50€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Η συλλογή Η Μούτα και άλλες ιστορίες αποτελείται από δεκαπέντε διηγήματα, στα οποία βαρύνοντα ρόλο παίζει η σιωπή. O βουβός πόνος της απώλειας, οι σκληρές εμπειρίες που καταδικάζουν το θύμα σε αιώνια σιωπή, τα βαθιά θαμμένα συναισθήματα που εκδηλώνονται στη δύση του βίου, οι βίαιες πράξεις που ξεπηδούν μέσα από μια χρόνια επιβεβλημένη σιωπή είναι μερικά από τα θέματα που διατρέχουν τα διηγήματα.
Οι ήρωες της Δ. Λουκά διακατέχονται από πάθη, τραύματα και εμμονές. Κάποιοι από αυτούς, για να τα αντιμετωπίσουν, καταφεύγουν στο υπερφυσικό, στον μύθο ή σε αρχέγονες δοξασίες· κάποιοι άλλοι συντρίβονται κάτω από το βάρος των παθών τους, καθώς συγκρούονται με τους άτεγκτους κανόνες της παραδοσιακής κοινωνίας· οι περισσότεροι, πάντως, βιώνοντας επώδυνα τα πάθη και τους φόβους τους γίνονται αποσυνάγωγοι, αποκτώντας άθελά τους μιαν ιδιότυπη ατομικότητα.
Δεκαπέντε διηγήματα που μιλούν για την τόλμη ή την ατολμία της σιωπής, για την οδύνη αλλά και τη λυτρωτική δύναμη των παθών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ειρήνη ΠαξιμαδάκηΗ φωνή της σιωπής"Εφημερίδα των Συντακτών"3/12/2022
Έλενα ΜαρούτσουΣυνέχεια αντάξια της εκκίνησης"Εφημερίδα των Συντακτών"5/2/2022
Ευγενία ΜπογιάνουΚλειστός τόπος, μικρές ζωές"Η Αυγή"25/1/2022
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΔυσοίωνες σιωπές"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/12/2021
Μαρία ΣφυρόεραΗ μούτα και άλλες ιστορίεςhttps://www.ert.gr23/10/2021
Αγγελική ΠεχλιβάνηΗ Μούτα και άλλες ιστορίες (ή, μια ανθρωπογεωγραφία της σιωπής) της Δήμητρας Λουκάhttps://www.culturebook.gr3/9/2021