Βιβλίο
Επιστροφή στη νέα Αθήνα
Κτίρια, πρόσωπα και διαδρομές από τον 19o αιώνα

Νάντια Γεωργακοπούλου
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
2021
σ. 368
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-927-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Χώρος και Κοινωνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.14€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Γεννημένη από μια παγκόσμια νεοκλασική και ρομαντική έξαρση, η νέα Αθήνα αναδύθηκε ως πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους μεγαλοσχήμων και «τλημονεστάτη»· και πορεύτηκε μέσα από τις πολλαπλές αναταράξεις του 19ου αιώνα υπό το βάρος του ιερού της βράχου και στην περιφέρεια του οικουμενικού ελληνισμού.

Με αφορμή εμβληματικά αθηναϊκά κτίρια και δημόσιους χώρους του 19ου αιώνα, «επιστρέφουμε» στην Αθήνα, στην εν πολλοίς λησμονημένη και συχνά υποτιμημένη ιστορία της ως νέας πρωτεύουσας, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες των εξίσου εμβληματικών ανθρώπων που τα εμπνεύστηκαν, τα χρηματοδότησαν, τα κατοίκησαν. Γνωρίζουμε αρχιτέκτονες, ποιητές, βασιλιάδες, πολιτικούς, εθνικούς ευεργέτες, φιλέλληνες, φεμινίστριες, άντρες και γυναίκες, Έλληνες και ξένους. Αφουγκραζόμαστε ακόμη εκείνους που περπάτησαν ανάμεσά τους, αφανείς.

Η αφήγηση εστιάζει πότε στην αρχιτεκτονική, πότε στην ιστορία, πότε στα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών. Συχνά ο φακός ανοίγει για να συμπεριλάβει άλλες πόλεις κι άλλα οράματα από την Ευρώπη και τον κόσμο. Γιατί ο 19ος αιώνας ήταν για τους Έλληνες πολύ πιο «παγκοσμιοποιημένος» απ’ ό,τι νομίζουμε· ένας αιώνας με πολλές πτυχές –ελπίδα, μελαγχολία, επανάσταση, ναρκισσισμό, φαντασμαγορία, κατανάλωση, καταστολή, πρόοδο, καταστροφή– που ανάμεσά τους τριγυρίζουμε σε αυτή τη νοερή περιήγηση, συλλέγοντας εικόνες, απόψεις και αφηγήσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΣτοφόροςΕπιστροφή στη νέα Αθήνα"Δρόμος της Αριστεράς"26/2/2022
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΕπιστροφή στη νέα ΑθήναΠεριοδικό "Ιστορία"641Νοέμβριος 2021
Λαμπρινή ΚουζέληΤα κτίρια αφηγούνται"Το Βήμα"/ "Βιβλία"5/9/2021
Ανθούλα ΔανιήλΗ Αθήνα, ως άλλη Ρώμη, κοιτάει στο μέλλονhttp://www.periou.gr28/8/2021
Αργυρώ ΜποζώνηΙστορίες και σπάνιες εικόνες από την Αθήνα του 19ου αιώνα"Lifo"25/8/2021
Έφη ΦαλίδαΜια πρωτεύουσα γεννιέται"Τα Νέα"12/8/2021
Νίκος ΒατόπουλοςΗ Αθήνα αναδύεται «τροπαιοφόρος»"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"11/7/2021