Βιβλίο
Γλώσσα: Ηθική και ιδεολογία στα ΜΜΕ

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Νικολέττα Τσιτσανούδη - Μαλλίδη
Επιμέλεια: Δημήτρης Βαρδαβάς
Αθήνα
Πεδίο
2021
σ. 280
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-635-351-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.90€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο συλλογικός τόµος διερευνά τη σχέση της γλώσσας και της γλωσσικής χρήσης µε ζητήµατα ηθικής και ιδεολογίας, µε κύρια αναφορά στον χώρο των µέσων µαζικής ενηµέρωσης και του δηµόσιου λόγου.
Η γλωσσική χρήση προσεγγίζεται υπό το πρίσµα των κοινωνικών ιδεολογιών που την επηρεάζουν και υποβάλλουν την κάθε φορά συγκεκριµένη µορφή της, αλλά και µέσα από τις πραγµατικότητες που η ίδια µε τη σειρά της κατασκευάζει. Η παραδοχή της αποδυνάµωσης του παραδείγµατος της αντικειµενικότητας και της ουδετερότητας, τόσο στον δηµοσιογραφικό λόγο όσο και στη γλωσσική πρακτική, ενεργοποιεί το ερώτηµα της ηθικής και της δεοντολογίας.

Πρόκειται για µια συµµετοχική εργασία που συµβάλλει στον κριτικό επικοινωνιακό και µιντιακό γραµµατισµό των µη ειδικών αναγνωστών, αλλά ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προσφέρει νέα ερεθίσµατα για έρευνα στους ειδικούς αναγνώστες. Μέσα από την καλλιέργεια της επίγνωσης για τον ιδεολογικό χρωµατισµό και τις ηθικές καταβολές των γλωσσικών και επικοινωνιακών επιλογών των φορέων του δηµόσιου λόγου, επικαιροποιείται εκ νέου το αίτηµα για την καλλιέργεια του ενεργού πολίτη και του κριτικά σκεπτόµενου ανθρώπου σε µια εποχή αναταράξεων, µετασχηµατισµών και διαρκούς ρευστότητας.