Βιβλίο
Αφγανιστάν
Η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Συλλογικό έργο
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
2021
σ. 134
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5277-25-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.48€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου ελικόπτερα εκκένωναν την αμερικάνικη πρεσβεία στην Καμπούλ, που περνούσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Μετά από είκοσι χρόνια «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία», μια αιματοβαμμένη κατοχή του Αφγανιστάν και ένα πόλεμο στο Ιράκ που μαζί κόστισαν τρισεκατομμύρια δολάρια και αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός φεύγει ηττημένος από το Αφγανιστάν, ενώ έχει χάσει τον έλεγχο του Ιράκ.
Τι συνέβη τελικά στο Αφγανιστάν; Ήταν πράγματι ταπεινωτική ήττα για τις ΗΠΑ ή μια συμφωνημένη αλλαγή φρουράς; Ποιοι είναι και τι εκφράζουν οι Ταλιμπάν; Είναι κατασκεύασμα των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών; Έκφραση του «μεσαιωνικού Ισλάμ»; Ή το αντιδραστικό προϊόν ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων δεκαετιών και της χρεοκοπίας της στρατηγικής της πολύ ισχυρής κάποτε Αριστεράς στο Αφγανιστάν και όχι μόνο;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν τα κείμενα αυτού της έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Όμως, μπαίνουν πιο βαθιά και στην ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και της όξυνσης των λεγόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών σε όλον τον κόσμο.
Απαντούν, επίσης, στο γιατί χρειάζεται να αποκρούουμε συστηματικά τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες του Αφγανιστάν αν συστρατευθούμε με τους εκβιασμούς των κυβερνήσεων της «πολιτισμένης» Δύσης. Όπως, και γιατί χρειάζεται να δυναμώσουμε το κίνημα που λέει ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι κόντρα στα ρατσιστικά αίσχη της Νέας Δημοκρατίας και της Ευρώπης-φρούριο.
Συγγραφείς: Πάνος Γκαργκάνας, Νίκος Λούντος, Λέανδρος Μπόλαρης, Τζόναθαν Νηλ, Γιάννης Σηφακάκης, Μαρία Στύλλου, Κρις Χάρμαν