Βιβλίο
Μητρόπολη

Philip Kerr
Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
Αθήνα
Κέδρος
2021
σ. 400
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-5204-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Metropolis
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Βερολίνο, 1928.
Ο νεαρός Μπέρνι Γκούντερ είναι επιθεωρητής στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών όταν ο αρχηγός του Εγκληματολογικού του Βερολίνου του αναθέτει να ερευνήσει τέσσερις δολοφονίες στον σιδηροδρομικό Σταθμό Σιλεσίας: τέσσερις πόρνες δολοφονούνται μέσα σε τέσσερις βδομάδες με τον ίδιο φρικτό τρόπο.
Πριν ακόμα προλάβει να μελετήσει τους φακέλους των υποθέσεων, δολοφονείται άλλη μία πόρνη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θύματα – πολλοί στο Βερολίνο θα ήθελαν να ξεβρωμίσει η πόλη από τους έκφυλους. Ο πατέρας του τελευταίου θύματος όμως είναι επικεφαλής της πιο διαβόητης εγκληματικής συμμορίας του Βερολίνου και είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρει τον δολοφόνο της κόρης του.
Το ίδιο διάστημα ξεκινάει και μια δεύτερη σειρά δολοφονιών – θύματα αυτή τη φορά είναι ανάπηροι πολέμου που ζητιανεύουν στους δρόμους της πόλης. Φαίνεται πως κάποιος είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το Βερολίνο από όποιον δεν είναι άψογος. Η φωνή του ναζισμού γίνεται βρυχηθμός, που απειλεί να πνίξει κάθε άλλη. Όχι όμως και τη φωνή του Μπέρνι Γκούντερ...

Το τελευταίο βιβλίο του Κερ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν πεθάνει απρόσμενα το 2018, είναι ένα εντυπωσιακό πορτρέτο της παρακμής του Βερολίνου λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ και των ναζί στην εξουσία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος Μ. ΣαλτερήςO διάβολος σου λέει όσα ακριβώς θέλεις ν΄ ακούσειςhttp://literature.gr21/3/2023
Πάνος ΙωαννίδηςΗ λογοτεχνική μελέτη της Ιστορίας"Fractal"22/3/2022
Φίλιππος ΦιλίππουΑντίο, Βερολίνο"Το Βήμα"/ "Βιβλία"20/2/2022
Κωνσταντίνος Δ. ΤραχανάςΗ παρακμή του Βερολίνου και το κύκνειο άσμα του συγγραφέα"Fractal"16/2/2022
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΣυγκινήσεις, άφθονο νουάρ στοιχείο, καταιγιστική δράση και μπόλικο μυστήριο από τον ρέκτη της Ιστορίας Philip Kerrhttp://literature.gr10/2/2022
Δημήτρης ΚαρύδαςΟ θάνατος του Μπέρνι Γκούντερ"Fractal"12/1/2022