Βιβλίο
Το τέρας μέσα τους

Κανή Καραβά
Αθήνα
Κέδρος
2021
σ. 368
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-5112-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Ο Βίγκο Μπέργκερ, αξιωματικός της γερμανικής αντικατασκοπείας, κάνει μια αναπάντεχη γνωριμία σε ένα λεηλατημένο εβραϊκό σπίτι την επομένη της Νύχτας των Κρυστάλλων και μπλέκει σε μια περιπέτεια που θα τον φέρει αντιμέτωπο με πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς στο κοσμοπολίτικο Βερολίνο του 1938.
Η αναπόδραστη υπαρξιακή μοναξιά του και η εσωτερική μάχη με τα φαντάσματά του θα βρουν διέξοδο τη στιγμή που ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με τον δρόμο μιας νεαρής Ελληνίδας που σπουδάζει στο Παρίσι.
Μπλεγμένοι σε μια παράξενη ιστορία που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους, θα οδηγηθούν σε περιπέτειες με απρόβλεπτη έκβαση, χωρίς νικητές και ηττημένους, καθώς τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται.
Με φόντο το παγωμένο Βερολίνο, όπου χιλιάδες πράκτορες κυκλοφορούν παριστάνοντας τους ευυπόληπτους πολίτες, εκεί που η ζωή έχει μηδενική αξία, η συγγραφέας, σκάβοντας βαθιά στη συνείδηση των ηρώων, συνθέτει την εικόνα της εποχής ζωντανεύοντας συγχρόνως μια πρωτεύουσα, μήτρα και λίκνο του ναζισμού.
Σε μια κοινωνία όπου η συλλογική ευθύνη μοιάζει να αφορά τρίτους και η ατομική ταυτίζεται με ένα φασματικό τέρας που καταβροχθίζει τα πεπρωμένα και τα λάθη της, όλοι μοιάζουν ένοχοι και όλοι αθώοι.

Ένα νουάρ μυθιστόρημα που σκιαγραφεί μια εποχή βαμμένη με αίμα και πλασμένη από τραγωδίες, όπου ο θάνατος συνυπάρχει με τον έρωτα και η φρίκη με την ελπίδα, επιβεβαιώνοντας πόσο οδυνηρή είναι η ανθρώπινη μοίρα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος Μ. ΣαλτερήςΈρωτας και κατασκοπία υπό τη σκιά του ναζισμούhttp://literature.gr11/2/2023
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΤο θέατρο της συντελεσμένης Ιστορίας"Fractal"23/8/2022
Χρήστος ΧαρακόπουλοςΖητήματα ζωής και θανάτου"Fractal"27/7/2022
Ζέτα ΚουντούρηΤο τέρας μέσα τουςdiastixo.gr6/5/2022
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούAτμοσφαιρικό μυθιστόρημα σε τόνους αστυνομικού νουάρhttp://literature.gr27/4/2022
Κωνσταντίνος Δ. ΤραχανάςΜια εποχή στο Βερολίνο"Fractal"23/2/2022
Φίλιππος ΦιλίππουΝαζί, κατάσκοποι και πόλεμος"Fractal"12/1/2022
Κώστας ΣτοφόροςΤο τέρας μέσα τους"Δρόμος της Αριστεράς"8/1/2022